
Elcykeln - Från pensionärshoj till cool stadscykel
Det finns inget land i Europa där säljs så många elcyklar som i Tyskland. Trots att elcykeln där länge hade rykte om sig att vara en pensionärsmoped - ett transportmedel för äldre som inte längre orkar cykla. Men den bilden är nu på väg att förändras. Färsk forskning visar att intresset för att lämna bilen i garaget och pendla med elcykel istället är stort.
I Tyskland talar man om pedelec-leendet, det är när en person för första gången har testat en elcykel, eller pedelec, som det också heter. För när man väl provat på, så vill man inte sluta, utan blir sittande där på cykeln med ett saligt leende, det berättar sociologen Lukas Czowalla som är forskare på institutet för transportdesign på högskolan i Braunschweig. Han studerar hur elcyklar används för pendling till jobbet.
– De senaste åren har forskningen kring just elcyklar tagit fart och vuxit ur barnskorna, säger Lukas Czowallas.
I ett forskningsprojekt i Berlin som avslutas i höst har bilburna arbetspendlare fått prova på elcyklar gratis i två månader. Forskarna fick en tydlig bild över hur bilarna snabbt blev stående. I och med e-cyklar så blir det möjligt att ersätta pendlarresor med bil som upplevs för långa för en vanlig cykeltur 10-12 kilometer är inte längre något problem. Ingen gillar ju att komma fram svettig till jobbet men med en elcykel så slipper man det. Skeptiska kollegor till testförarna i Berlin-projektet, som först bara skakade på huvudet, de ville efter en tid också prova att elcykla till jobbet.
Nu den här veckan presenteras också resultaten från det omfattande tyska forskningsprojektet Pedelection. Där har man för första gången gjort noggranna beräkningar på hur mycket koldioxid användandet av elcyklar kan spara in om pendlare låter bilen stå och istället kör elcykel till jobbet.
Drygt åtta kg mindre utsläpp per person och vecka, för den som istället för bilen tar elcykeln till jobbet. Omräknat till år 2030, om trenden med mer elcyklar håller i sig, så blir det mellan 1,1 och 1,5 miljoner ton koldioxid om året, som alltså sparas in. En siffra som motsvarar de totala utsläppen från en stad med 100 000 invånare.
Ett annat tydligt tecken på att elcykeln tycks ha framtiden för sig var stämningen på jättemässan Eurobike i sydtyska Friedrichshafen, som avslutades nu i lördags. På diverse glättiga reklamvideos möts vi av cykelvärldens motsvarighet till bilmässan i Frankfurt. Eurobike brukar kallas för världens ledande cykelmässa och i år kunde de stora branschorganisationerna nöjt konstatera tvåsiffriga tillväxttal just inom elcykelsegmentet. Mer än en halv miljon elcyklar under 2015 räknar branschen med att sälja i Tyskland. Per invånare så säljs det därmed tre gånger så många elcyklar i Tyskland som i Sverige.
En annan pikant detalj är att den tyska staten för fem år sen satte som mål att till år 2020 ha en miljon elfordon på vägarna, många miljoner euro har pumpats in i bilindustrin för att nå det målet. Men redan för ett par år sedan blev elbilsbranschen omkörd av just elcykeln. Idag finns det drygt 2,1 miljoner eldrivna fordon på de tyska vägarna - elcyklar alltså och helt utan subventioner, som den tyska cykelbranschen med viss skadeglädje konstaterar.
Men att Tyskland leder försäljningsligan är en sak. Att politiker och tjänstemän insett vilken potential cyklingen faktiskt har - det är något annat. För Tyskland är ett utpräglat billand. Cyklister har länge betraktats lite styvmoderligt, något som märks i många tyska städer på smala och korkat byggda cykelbanor mitt på trottoarer å liknande. Men nu börjar många kommuner att i efterhand inte de många fel som begåtts i hur infrastrukturen byggts, säger Lukas Czowalla.
MER OM ELCYKELN FRÅN VECKANS PROGRAM: