Grekiskt krismöte om flyktingmottagandet

2:04 min

Greklands regering satt i dag i möte för att hitta akuta lösningar för flyktingmottagandet.

Förra veckan anlände 23 000 flyktingar och bara i dag ska tolv människor ha drunknat på sin väg mot Europa.

I hamnen i Mytilini på ön Lesbos strosar män, kvinnor och barn runt med sina ryggsäckar eller bara sitter på marken och väntar. Många är från Syrien och de har kommit med båt den relativt korta sjövägen från Turkiet. En resa som kostar omkring tusen euro per person.

Från tisdag morgon fram till i morse säger den grekiska kustbevakningen att man räddat över tusen människor till havs. Men tolv drunknade på sin väg till ön Kos, enligt nyhetsbyrån Reuters, bland dem fem barn.

– Det här är ingen migrationsfråga, det här är en flyktingfråga, sa Yannis Mouzalas, migrationsminister i den tillfälliga regering som styr landet i väntan på nyval den 20:e september, efter dagens krismöte.

Människorättsorganisationer har länge kritiserat Grekland för usla förhållanden för flyktingarna som kommer men i dag utlovade regeringen snabba insatser både för flyktingarna och för att underlätta för lokalbefolkningen på öarna dit de flesta kommer.

Bland annat kommer man tillsätta mer personal och skynda på registreringen av flyktingarna. Man planerar också ett koordineringscenter där representanter för regeringen, polisen och kustbevakningen ska ingå. Även armén kommer att bidra.

Redan går nästan dagligen fartyg med ibland över 2 000 flyktingar ombord från öarna till det grekiska fastlandet där resan för de flesta fortsätter norrut, mot Makedonien, Serbien och Ungern.

Grekisk polis grep i dag sex misstänkta smugglare efter att man upptäckt en lastbil med 103 människor i, däribland 19 barn, på väg från Turkiet mot Thessaloniki i norra Grekland.

Grekland som befinner sig i svår politisk och ekonomisk kris har utlovats pengar från EU för att handskas med de stora flyktingströmmarna.

I morgon torsdag kommer representanter för EU-kommissionen till Aten för att bland annat diskutera planerna på en flyktingmottagning i Piraeushamnen utanför Aten där Grekland ska få hjälp med att identifiera flyktingarna som kommer.