Richard fick inte starta bankkonto - här är reglerna som gäller

4:19 min

När Richard Landén från Helsingborg ville öppna ett bankkonto hos Swedbank fick han nej, som menade att han bland annat var tvungen att sätta in sin lön på det nya kontot.

– Det som sades då var att jag behövde få in min lön, som krav. Han ville också veta om jag hade något sparande. Jag fick veta att det inte var möjligt att öppna ett sparkonto bara så där, säger Richard Landén till Ekot.

Finansinspektionens regler säger att i princip alla som vill öppna ett bankkonto ska få göra det, utan att diskrimineras. Undantagen är om man uppträder ohederligt mot banken, eller om banken misstänker penningtvätt eller finansiering av terrorism. Inte heller en betalningsanmärkning bör vara ett hinder.

– Bankerna hittar tjuvhål, som att säga att du måste flytta över bilförsäkringen eller din pension innan de kan öppna ett konto åt dig, så får man inte göra. Det är en samhällstjänst, precis som att SJ kör på rälsen, så måste vi få ha pengar på banken och inte i madrassen, säger sparekonomen Claes Hemberg.

”Därför är bankerna ointresserade”

En anledningen till att banker nekar kunder som vill öppna nya konton är att Riksbanken just nu har minusränta, vilket kan vara kostsamt för bankerna, berättar Claes Hemberg:

– Reglerna säger att pengarna måste flyttas över till Riksbanken över natten. Då förlorar bankerna pengar. Så därför är bankerna ointresserade av att öppna sparkonton där pengar blir liggandes. Räntan kommer ju stiga en dag och då tjänar bankerna pengar, därför tycker jag det är kortsiktigt och konstigt att säga nej just nu.

Läs mer: Det här innebär minusränta

”Det är en modern människas rättighet”

Det är inte bara Richard Landén från Helsingborg som råkat ut för ett nekande från en bank berättar Claes Hemberg.

- Det är ganska vanligt. Jag har bloggat om det här, och då har jag fått många reaktioner – på bara några minuter hade 20 personer hört av sig och berättat om att de blivit nekade. Folk vill ha olika bankkonto att stoppa pengar i, det är en modern människas rättighet.

Vilka tips kan du ge unga personer som vill öppna ett bankkonto?

– Det viktigaste är att veta om att banken är skyldig dig att öppna ett , det är en samhällstjänst och de kan inte neka vanligt folk.

Vad kan man göra om man blir nekad?

– Gå till en annan bank, det är det enklaste. Ett annat knep att är att säga att du lovar banken att ha både bil och cykelförsäkring hos dem men sen inte genomföra det - det är ju kanske synd att lova sånt man inte fullföljer, men det är ett sätt att få ett bankkonto. Det är ju så att muntliga avtal med banken inte gäller, det måste vara skriftligt, säger Claes Hemberg.