Malmö

Hotad mötesplats ber om stöd

4:53 min

Mötesplats Otto i Malmö som vänder sig till ensamkommande ungdomar har det tufft ekonomiskt. I takt med att allt fler ensamkommande kommer till Malmö blir mötesplatsen allt mer populär - och nu vill man ha mer pengar av Malmö stad.

Hit kommer barn och ungdomar inte bara för att hänga och umgås, utan också för att få hjälp in i det svenska samhället, förklarar Jenny Anderberg, anställd av ideella föreningen Ensamkommandes förbund och en av dem som jobbar på mötesplats Otto.

– Vi hjälper till med hela livet. Vi hjälper till med studieval, tipsar om saker, går med till skolan för att skriva in folk. Vi går till socialen, hänvisar, ringer upp och undersöker saker för olika människor. Det är väldigt svårt när man kommer ny till Sverige. Man kan inte de bitarna och då behöver man hjälp, säger Jenny Anderberg.

Mötesplats Otto har funnits sen förra sommaren och blev möjlig genom pengar från Länsstyrelsen som man sökte tillsammans med Malmö stad.Men idag är ekonomin kärv och det finns en oro inför framtiden.

Mötesplatsen får 8 000 kronor per månad från allmänna arvsfonden som täcker en del av hyran, och man har fått 80 000 kronor av Malmö stad för att de anställda ska kunna arbeta heltid, men hyran är dyr och trycket ökar på verksamheten, enligt Jenny Anderberg som tycker kommunen borde stå för basdriften.

Hon jobbar ofta helt själv om kvällarna med ansvar för ett 50-tal ungdomar och önskar därför att de hade kunnat anställa en person till med hjälp av pengar från Malmö stad.

– I sommar har det ju kommit väldigt många nya till Malmö, och ofta är det folk som är i processer - att de är väldigt ensamma och inte har hittat rätt i det svenska samhället ännu, och så kommer man hit och får lite hopp, pratar med andra människor, och mår lite bättre. Där kan jag känna att vi är ett väldigt stöd för Malmö stad, och att Malmö stad skulle bekosta det, säger Jenny Anderberg.

En 15-årig tjej som vill kallas Maria sitter på en soffa inne i mötesplatsens lokaler. Hon är ganska ny i Malmö, och har spenderat sina första fem år i Sverige i Norrbotten. Dit kom hon som tioåring från Afghanistan tillsammans med sin mamma.

– Jag var liten där, jag satt bara hemma och gick inte ut för det var läskigt. Afghanistan är inte bra, det fanns krig också. Jag var jätteglad när jag kom till Sverige, de var jättesnälla. Jag började skolan och började spela fotboll, så det är bra.

Wizzy Hassan, 20, är med i välkända hip-hop gruppen Shiid Life och sitter i Ensamkommandes förbunds styrelse. Ikväll är han i mötesplats Otto källare för att spela in musik med de andra i bandet. För fem år sedan var han ensam på flykt från Somalia till Sverige.

– Medelhavet var skitsvårt och jobbigt. Fyra dagar på havet med 85 personer. Det är en livsfarlig grej. Så hamnade vi i Europa, i Malta och där hamnade vi i fängelse allihopa.

Hur var det att åka helt själv som så ung, hur kände du dig?

– Klart man var rädd. Det är flera länder man reser i där man är illegal. Då är man kriminell i den här världen vi lever i. Så generellt är det risker överallt, säger Wizzy Hassan.

Han kom till Sverige 2010. Sedan blev det ytterligare fyra år som papperslös, men nu ser hans liv annorlunda ut. Wizzy Hassan har jobbat på Rädda barnen, och nu är han student. Samtidigt är han en känd hip-hoppare i Shiid life som startades av personer som alla har en särskild resa i bagaget.

– Många av oss var illegala flyktingar. Det var det enda sättet vi kunde hänga och träffa andra människor. Vi har utvecklats till max faktiskt för att vi har kämpat för det, spelat musik och uppträtt överallt, nästan i hela Norden.

För att få mer pengar till verksamheten har Ensamkommandes förbund sökt organisationsstöd från Malmö stad men Jenny Anderberg har redan fått signaler om att mötesplats Otto troligtvis inte kommer få det.

– I sociala resursförvaltningen har man redan organisationer som tar emot alla de pengarna, så man kan inte ta in en ny organisation och ge ett stort stöd. Vi är liksom inte riktigt möjliga att ta in i den familjen, vilket kändes väldigt konstigt. Hösten ser kärv ut ska jag säga.