Folklig mobilisering i Danmark mot asylpolitiken

10 min

Den senaste tidens åtstramningar i den danska flyktingpolitiken har fått mängder av danskar att reagera. Det anordnas vandringar och insamlingar till nyanlända och på nätet bildas fler och fler organisationer som vill välkomna flyktingar. En av grupperna, Venligboerne, har över 12 000 medlemmar och jobbar för att förändra synen på flyktingar. Hör Anna Landelius reportage från Danmark.

Folketinget i Danmark röstade i förra veckan igenom en lag som kraftigt minskar de bidrag som flyktingar får. Fler åtstramningar är dessutom att vänta, allt med syftet att minska det antal asylsökande som kommer till Danmark.

Men ett folkligt uppror kokar nu i vårt grannland. Både unga och gamla höjer sina röster för att visa en annan vilja när det gäller flyktingpolitiken. Prästen Leif Bork-Hansen är en av de som engagerat sig.

– Det är fantastiskt med den här utvecklingen, man ser det över hela landet, säger Leif Bork Hansen, som redan på 90-talet engagerade sig i asylfrågan då han gömde flyktingar i sin kyrka. Själv är han idag medlem i organisationen Mor- och farföräldrar för asyl, som varje söndag demonstrerar mot den rådande flyktingpolitiken i Danmark.

Förra veckan samlade organisationen hundratals människor till en demonstration mot regeringens nya asyllag, en mycket stark folklig markering enligt Leif Bork-Hansen.

– Den linje Danmark har slagit in på är oacceptabel, säger han.

De senaste månaderna har missnöjet mot Danmarks alltmer restriktiva flyktingpolitik börjat märkas av på allvar. Det anordnas vandringar och insamlingar till nyanlända. Och på nätet bildas fler och fler organisationer som vill välkomna flyktingar. En av grupperna heter "Venligboerne" och startades som ett initiativ på Facebook av några danskar på Nordjylland. Tanken är att se varje flykting som en resurs och en källa till inspiration. Idag har nätverket nästan 12 000 medlemmar och grupper över hela landet.

Anders Hastrup, en av venligboerne, visar runt i en container som omvandlats till ett café mitt i en park i centrala Köpenhamn. Här erbjuder man bland annat billigt kaffe, yoga och danskundervisning. Själv har han fått många nya vänner från Eritrea och Syrien här på fiket och han tror att den mötrörelse som nu växer kan påverka synen på flyktingar. Det är viktigt för Danmark, annars gräver man sin egen ekonomiska grav, tillägger han.

– Vi kan inte sitta här och bygga murar runt Danmark och runt Europa när demografin går den väg som den gör. Vi kommer ha behov av utländsk arbetskraft i framtiden och måste kunna låta dem få stanna på kvalificerade grunder. Vi måste bjuda in folk, säger Anders Hastrup.