"Plötsligt kunde jag nysa utan att kissa på mig"

5:02 min

En enkel operation kan hjälpa kvinnor som lider av inkontinens. Men i Halland opereras bara hälften så stor andel av kvinnorna jämfört med i Stockholm.

– Jag trodde inte att det var något att göra åt, berättar Anneli Vigh från Halmstad.

Hon led av ansträngningsinkontinens i nästan tjugo år. Problemen började efter en förlossning. Hon kissade på sig litegrann när hon nös, eller när hon skrattade. Och hon är inte ensam. Enligt Socialstyrelsen har uppskattningsvis runt var fjärde vuxen kvinna ibland någon form av urinläckage.

– Det var helt enkelt ett problem som man fick leva med, kändes det som. En komplikation efter förlossningen som man fick räkna med, säger Anneli Vigh.

Under 20 år har sjukvården kunnat åtgärda ansträngningsinkontinens genom en ganska enkel operation. Men det är stora skillnader i landet när det gäller hur många kvinnor som opereras. 

I Stockholms läns landsting opererades under förra året mer dubbelt så stor andel av kvinnorna jämfört med i Halland, det visar siffror i inkontinensregistret - en del av det nationella registret för gynekologisk kirurgi.

För knappt ett år sedan fick Anneli Vigh reda på att det gick att lösa hennes problem kirurgiskt. Och för en månad sedan opererades hon.

– Plötsligt kan jag lyfta tungt och nysa utan att kissa på mig, säger hon.