Kvinnokamp mot religiös fundamentalism uppmärksammas

2:12 min

I dag inleds en konferens i Stockholm om hur kvinnor tar skada av religiös fundamentalism - något som existerar även i Sverige, enligt Azam Qarai, en av arrangörerna. 

– Det är kvinnor, bosatta i förorterna som drabbas av det här. Orsaken till det är att samhället och politikerna har lämnat över de här områdena till religiösa fundamentalister. Vi är långt ifrån fria från religiös fundamentalism i Sverige. Det är vi absolut inte, säger Azam Qarai.

Konferensen arrangeras av kvinnorättsorganisationen Kvinnors Nätverk och kommer att pågå i tre dagar. Den har dels ett globalt perspektiv, med flera internationella talare, och ett fokus på säkerhetsläget i Mellanöstern och vad som är möjligt att göra för kvinnors rättigheter och säkerhet där. Men det finns också ett svenskt perspektiv, som tar upp den religiösa fundamentalismen i landets förorter, som enligt många har vuxit till ett stort problem. Och det är enligt Azam Qarai främst unga kvinnor som tvingas utstå omfattande trakasserier från män i sin omgivning.

– Man kan inte ha de kläderna som man vill ha på sig. Man kan inte gå hand i hand med den man älskar. Man får höra kommentarer från männen på torget - och i bästa fall får de höra att de kommer att hamna i helvetet, eller att de är horor, säger hon.

Enligt Azam Qarai har även svensk förvaltning en del i problemet. Hon menar att det gjorts nedskärningar i offentliga institutioner, och att det saknas en plan för att komma till rätta med problemet. Hon säger också att bruna krafter använder kvinnoförtrycket för att underbygga sin islamofobiska agenda.

– Det är oroväckande. Det finns en växande rasism som utnyttjar den här problematiken bara för att politiker och makthavare inte gör något. Man skuldbelägger och kollektiviserar alla människor som bor i förorterna, vilket inte stämmer, det rör sig om några få religiösa fundamentalister, säger Azam Qarai, socionom och en av arrangörerna till konferensen.