En enkel operation kan hjälpa kvinnor att slippa kissa på sig

2:37 min

En del kvinnor i Sverige har problem med inkontinens, att de kissar på sig. De kan bli hjälpta av en ganska enkel operation. Men det är inte säkert att alla kvinnor får operationen. Det verkar bero på var i landet du bor.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är stora skillnader i olika delar av landet när det gäller hur många kvinnor som får operation mot inkontinens. Maud Ankardal är gynekolog och kan mycket om de här operationerna. Hon tycker att det är underligt att det är så stora skillnader på var kvinnorna som opereras bor nånstans:
- Det kan inte avspegla att det kan vara så stor skillnad i sjuklighet utan det måste stå för någonting annat, säger Maud Ankardal.

Kan drabba var fjärde kvinna
Att kissa på sig som vuxen är ganska vanligt. Ungefär var fjärde kvinna drabbas av inkontinens. En av de som drabbades var Linda Wemmert:
- Problemen kom efter min andra förlossning. Så det var förlossningsrelaterat, som det är för väldigt många kvinnor. Det var när jag började träna igen ungefär ett halvår efter förlossningen som jag upptäckte det genom att jag totalt kissade ner mig, berättar Linda Wemmert.

Livet förändrades
Det var alltså efter att Linda hade varit gravid och fött barn som hennes kropp hade påverkats så att hon kissade på sig. Det var väldigt jobbigt, säger hon:
- Ja, allting förändras. Hur mycket du vågar dricka, hur ofta du vågar gå på toaletten, hur långt du kan sätta dig i en bil och åka innan du måste gå på toaletten igen. För när du läcker kiss så vill du inte att det ska synas eller att det ska lukta. Så allting i vardagen är påverkat av inkontinensen, säger Linda Wemmert.

Sa som det var
Linda fick använda olika skydd för att inte läcka kiss. Det blev också svårt att göra saker som vanligt. En dag på gymmet sa Lindas tränare åt henne att anstränga sig mer, men då berättade hon som det var:
- Då sa jag, nej, jag kissar på mig! Och det var min räddning, för då kom både tränaren och en annan kvinna fram till mig och sa du, vad du behöver är en TVT-operation, berättar Linda.

Sökte hjälp
Linda gick till en kvinnoläkare, en gynekolog, och berättade om sina problem. Då fick hon veta att det här är ganska vanligt. Problemet kan bero på att området kring urinröret har blivit svagare, så att urinröret läcker kiss. Men det går alltså att bota med en ganska enkel operation, som ger urinröret stöd igen. Efter att Linda blev opererad så har hon mått bra:
- Fantastiskt, jag är tillbaks. Jag har inga problem överhuvudtaget. Jag kan hoppa studsmatta, jag kan springa, det är inga problem alls, säger Linda Wemmert.

En del får, andra inte
Men trots att operationen är både billig och enkel så är det inte alla kvinnor som får den. Det ser olika ut, beroende på var i landet du bor. I Stockholm är det till exempel många som får operationen, men i Västerbotten och Skåne är det få, trots att det finns lika många drabbade kvinnor där som i resten av landet. Kanske beror det på att det saknas pengar, tid eller personal till att operera. Det säger Pia Teleman som är gynekolog på Skånes Universitetssjukhus:
- Patienterna finns, vi har identifierat dem och vi har satt upp dom för operation men dom har fått vänta alldeles för länge, säger Pia Teleman i Skåne.