Nystartat nätverk samlar miljoner till flyktinghjälp

1:17 min

Flyktingkrisen vid Medelhavet väcker stort engagemang hemma i Sverige. En insamling som startades på tisdagen hade på fredag morgon samlat in över sex miljoner kronor.

Nätverket "Vi gör vad vi kan" kallar sig för politiskt obundna privatpersoner, och sedan de gick samman i tisdags har de samlat ihop 6,2 miljoner kronor.

Syftet är att samla ihop pengar, kläder, gympaskor, sanitetsprodukter och annat för att hjälpa syrier som flyr med båt, i första hand till den grekiska ön Lesbos.

Även andra, mer etablerade organisationer upplever ett stort engagemang just nu. Röda korset uppgav på morgonen att de samlat in tre miljoner de senaste dagarna, den största delen igår. Rädda barnen har fått dubbelt så många månadsgivare som samma period förra året.

Nu väntar möten med banker och andra med mer erfarenhet av bistånd, samtidigt som insamlingen fortsätter, berättar Samira Bouabana, som till vardags är lärare i grafisk form men nu samlar in hygienartiklar från olika företag.

– Först och främst ska vi ro i hamn att få in alla prylar som folk vill skänka. Sen ska vi se hur de här pengarna ska göra nytta på bästa sätt. Vi är ett par stycken som ska åka ner och se till att sakerna som skickas dit tas om hand ordentligt och att vi hjälper volontärerna på bästa sätt, säger Samira Bouabana.

Det är den största responsen i svensk insamlingshistoria, sa generalsekreteraren för Radiohjälpen i torsdags kväll om pengarna som kom in under torsdagen.

Klockan 13 på fredagen hade Radiohjälpen fått in 6,8 miljoner kronor.

- Jag har jobbat med biståndsfrågor i 25 år men den här responsen överträffar till och med det som varit den största responsen i världshistorien - alltså efter tsunamin 2004 i Sydostasien. Jag har aldrig sett något liknande, säger Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen.