Laver

Boliden vill fortsätta med gruvplaner

3:13 min

Företaget Boliden vill fortsätta med planerna på en gruva i Laver. Men enligt en ny rapport skulle en gruva innebära stora konsekvenser för renskötseln i området.

En gruva i Laver, inom Semisjaur-Njargs sameby, skulle betyda slutet för den samiska renskötseln i området – det är en av slutsatserna i en rapport framtagen av forskare vid Stockholms universitet och Stockholm Environment Institute.

– Det finns ofta ett antagande från myndigheter och bolag att renskötseln kan samexistera med gruvnäringen. Visst kan det vara så i vissa fall, men slutsatsen i den här studien är att det inte skulle gå att samexistera här, säger Rasmus Larsen, en av forskarna bakom rapporten.

Den nya rapporten är den första i sitt slag, menar medförfattaren Rebecca Lawrence.

– Det som utmärker den här rapporten är att det inte är någon finansiering från bolaget i fråga. Här är det forskningsmedel som finansierar rapporten. Vi har inte på något sätt styrts av bolaget, säger Lawrence.

Rapporten har lämnats till Bergsstaten, den myndighet som bestämmer om gruvbolaget Boliden får rättigheterna till kopparmalmen i Laver eller inte.

Marcela Sylvander är informationsdirektör på Boliden, och hon delar inte den bild som ges i rapporten.

– Vi förstår problematiken och att vi har att göra med flera intressen som ska försöka samsas om områdena. Samtidigt har vi inställningen att vi är övertygade om att det måste gå att förena olika intressen i de här områdena och vi jobbar hårt för att det ska kunna bli så, säger hon.

Enligt en rapport som har lämnats in till Bergsstaten menar man att det inte går att kombinera renskötseln och gruvverksamhet i det här området?

– Det är inte Bolidens uppfattning, utan vi är ganska övertygade att det går att kombinera inte bara renskötsel och gruvetableringar, utan även andra intressen, säger Marcela Sylvander.

Fram till den första oktober ska nu Länsstyrelsen i Norrbotten få möjlighet att ta ställning både till forskarnas rapport och till Bolidens kommentarer. Därefter börjar Bergsstaten bereda ärendet för beslut.

Länsstyrelsen har tidigare motsatt sig gruvprojektet, bland annat med motiveringen att rennäringen bör ha företräde i området. Även den berörda samebyn och Sametinget har ställt sig kritiska till planerna.

– Vår studie visar väldigt tydligt att om man utgår från samebyns kunskap om området skulle en gruva ha stora konsekvenser. Till exempel skulle renhjordarna behöva minskas och flera renskötare lägga ner sin renskötsel, säger Rasmus Larsen.

Boliden menar att er rapport målar upp en väldigt negativ bild av en eventuell gruvetablering?

– Det vi har sett i vår forskning är att det finns ett väldigt stort glapp mellan hur exploatörer uppfattar konsekvenser av en exploatering och hur berörda samebyar och andra uppfattar konsekvenserna. Så det ligger egentligen i linje med det forskningsresultat som vi har på ett generellt plan. Boliden uppfattar helt enkelt inte konsekvenserna på samma sätt som Semisjaur-Njarg gör det, säger Rebecca Lawrence.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio