Stor oro i Hässelby efter dödsskjutning

2:11 min

Efter gårdagens dödsskjutning tänker nu polisen stärka sin närvaro i Hässelby i västra Stockholm för att boende ska känna sig tryggare. Ännu har ingen gripits misstänkt för mord.

Många är rädda och oroliga efter det som hänt, hässelbybon Sibel Akalin är en av dom.

– Det är hemskt, man vågar inte gå ut. Det är i närheten av där barn leker

Det har ju varit flera skjutningar, är det tryggt att bo här?

– Nej, jag vill flytta härifrån.

Vart vill du flytta?

– Till en tryggare plats, där det inte är skottlossningar och så.

Det var på torsdag eftermiddag som en 37-årig man sköts ihjäl i en bil. I bilen fanns även hans två små barn, som klarade sig utan fysiska skador.

Dödsskjutningen inträffade i närheten av Hässelby gårds bollplan, där barn och ungdomar hade samlats för fotbollsträning. Träningen fick ställas in och polisen spärrade av området. Fredrik Meyer, sportchef för Hässelby sportklubb, hoppas att händelsen inte ska påverka den fortsatta verksamheten.

– Igår gjorde det ju det, men så har vi inte upplevt det tidigare och vi känner ju att det är ännu viktigare att vi finns i området och fortsätter med den verksamhet vi bedriver.

Det är inte första gången som Hässelby drabbas av skottlossning.  Så sent som i juni skadades två vanliga tjejer när de promenerade genom Hässelby torg och hamnade mitt i en skjutning.

Ett närpoliskontor är nu planerat att öppna i stadsdelen och inom polisen ser man nu över vilka utsatta områden som behöver extra resurser, säger Ulf Johansson som är chef för polisen region Stockholm.

– Där håller vi på att inventera särskilt utsatta områden för att kunna ta ytterligare steg till förstärkning i de områdena och det avser vi att göra från och med den 1 januari 2016.

Men socialdemokraten Maria-Elsa Salvo, ledamot i stadsdelsnämnden, som också var en av initiativtagarna till en manifestation mot våldet i samband med skjutningen i juni, säger att bara fler poliser i området inte är någon lösningen.

– Gör man på rätt sätt så kan det bli bra. Med det menar jag två saker, det ena är det måste finnas en känsla av ansvar från polisen som befinner sig i området och att man också jobbar på att bygga en bestående relation med de människor som verkar i stadsdelen, säger Maria-Elsa Salvo.