Catchy Crazy for you på Göteborgsoperan

3:14 min

I går kunde vi höra om en svensk premiär på en stor steppmusikal: Top Hat med musik av Irving Berlin. Den skedde i Malmö i helgen och det märkvärdiga är att man under samma helg, på Göteborgoperan, hade en stor premiär på en annan steppmusikal och då med musik av George Gershwin: Crazy for you.

Det är som att ta fram en VHS-kassett och trycka in den i den gamla videobandspelaren.... Det är som att vara i 80-talet och titta på filmer från 30-40-50 år tillbaka.

Det är - läckert.

Det är en jukeboxmusikal - skapad nu men med musik från Gershwins hela produktion. Och den är så daterad att man ibland slår sig för pannan. En ung rik grabb som bara vill dansa måste lyda sin dominanta mor och resa till öknen i Nevada för att där få in pengar som finns i ett gammalt teaterhus man äger. Och där finns en ung kvinna - en argbigga. Det ekar av amerikanskt 1900-tal...

På Göteborgsoperan har man gjort det med viss distans och med hjälp av blixtsnabba byten av de lyxiga kläderna plus kulisser som verkligen är kulisser så får man snurr på det. Premiärnerver och svårigheterna för dansare att leverera punchlines tar udden av en del -– men... vad gör det när man har Gershwins musik....

I got rythm, They can´t take that away from me, Embraceable you, Slap that bass, Someone to watch over me, Nice work if you can get it - sex evergreens som Göteborgsoperans orkester under ledning av Alexander Hanson verkligen lust- och livfullt kvittrande och stånkande spelar.

Det är en koreograf, Mattias Carlsson, som har regisserat och det är ju ett bra val - jag tycker om när han flera gånger tömmer scenen och låter de imponerande huvudrollsinnehavarna Denny Lekström och Jenny Holmgren fint och berörande få den stora scenen helt för sig själva. Så där som de gjorde - i studiofilmerna...

Jag kan önska mig lite mer plasticitet av Jenny Holmgren och lite mer kraft i Denny Lekströms röst - men det är verkligen randanmärkningar.

Glädjen för mig är glädjen i musiken och dansen - att få se en ensemble med över 20 dansare steppa och showdansa till en musik som är så skenbart enkel men som alltid innehåller en extra fras, några toner till, som laddar det enkla med energi.

Det blir catchy - med extra allt.