Inga nya bussar forslar flyktingar till gränsen

1:41 min

I Budapest har några hundra flyktingar återigen tillbringat en kall natt utanför den centrala tågstationen Keleti. Efter att busslaster av flyktingar kördes därifrån natten innan har människor fortsatt att strömma till stationen i hopp om att komma vidare västerut.

– Vi hade gått många kilometer och sprang tillbaka när vi hörde om bussarna, berättar den syriske juridikstudenten Alaaeddin.

Men när han kom fram mitt i natten var bussarna borta. Nu är han beredd att göra vad som helst för att komma härifrån, säger han.

Runt stationen går människor omkring med skyltar och varnar flyktingar för att anlita smugglare. Förvirringen är stor om vad som ska hända nu med alla människor som fortsätter att strömma till.

Röda Korsets representant Andras Molnar räknar med att strömmen av flyktingar kommer att hålla i sig.

För varje dygn den senaste tiden har ett par tusen människor forcerat de rakbladsvassa stängslen vid gränsen mot Serbien. Därifrån fortsätter de till Budapest där tågstationen snabbt fylldes på igen efter den oväntade busstransporten natten mot lördag.

En del lyckades ta sig vidare med de tåg som började rulla efter flera dagars uppehåll. Andra började vandra, precis som i fredags, den 170 kilometer långa sträckan till den österrikiska gränsen. Men den här gången har inga bussar plockat upp dem på vägen. Det var bara en engångsföreteelse, förklarade en ungersk regeringstalesman.

I Tyskland togs uppemot 8 000 flyktingar emot under lördagsdygnet och i dag lär det bli fler. Men hur länge Ungern fortsätter att släppa ut flyktingar som inte har registrerats där och hur länge Österrike och Tyskland kommer att ta emot dem är oklart.