Fortsatt flyktingtryck på München

2:23 min

Ungefär 20 000 människor på flykt har under lördagen och söndagen kommit till München, vilket är betydligt fler än myndigheterna där räknat med. Nu vädjar man om större solidaritet från andra delar i Tyskland och Europa.

Sent i går kväll fortsatte de specialinsatta tågen med flyktingar ombord komma in till Münchens centralstation

– Tyskland gör det enda rätta just nu, det är väldigt bra för många, säger den 19-årige Majd Mahmoud Fahroukh från Syrien som sent i går kväll kom till centralstationen i München efter en månads flykt genom Europa.

– Det kommer komma många fler hit, jag har sett så många på vägen, säger han och han har rätt.

Bara i går kom cirka 13 000 människor på flykt hit till centralstationen i München. Myndigheterna räknade på förmiddagen i går med att cirka 4 000 skulle komma under söndagen och det blev mer än tre gånger så många.

Under lördag och söndag anlände sammanlagt cirka 20 000 flyktingar till München efter att förbundskansler Angela Merkel natten mot lördag gått med på att de flyktingar som satt fast i Ungern fick resa in i Tyskland.

I dag räknar myndigheterna med att ytterligare cirka 10 000 personer når Tyskland via München.

– Läget är spänt. En sådan här flyktingsituation som den här helgen har vi inte haft i München sedan andra världskriget, säger Christoph Hillenbrand, regeringschef i Oberbayern där München ligger.

Hillenbrand vädjade bland annat till regeringen Merkel som sent i går kväll satt i krismöte om flyktingfrågan om fler specialinsatta tåg som under måndagen skulle transportera de nyanlända till andra tyska delstater.

Flera av de som kom i helgen har placerats ut runt om i delstaten Bayern, men också rest vidare och än så länge räcker de extrainsatta sovplatserna i München, men bara knappt.

I går öppnades bland annat ytterligare en mässhall som kortfristigt asylboende och det ställdes också upp ett tåg på centralstationen som flyktingar kunde sova i.

Myndigheterna i stan behöver också veta hur länge de särskilda tyska inreseresereglerna för flyktingar från Ungern ska gälla.

Vid midnatt kom dock fortfarande många Münchenbor till centralen för att hjälpa till.

– Jag såg på nätet att de behövde folk som kunde hjälpa till hela natten, det gör jag gärna, säger Christiane, en av de frivilliga.