Framgångssagan dansk poesi – möt Signe Gjessing

4:58 min

En av sommarens heta kulturdebatter var som bekant bristen på ny svensk lyrik. Svenska förlag kritiserades för att inte ta sitt ansvar för återväxten inom svensk poesi och kritikerna jämförde med situationen i Danmark där långt många fler unga debutanter ges ut. I veckans Kritiken träffar Naila Saleem poeten - och stjärnskottet - Signe Gjessing

– Det är ingen som riktigt kan förklara det stora intresset för ny dansk lyrik säger Signe Gjessing först men tror att en förklaring ligger i den stora mängden uppläsningar som ordnas på bibliotek och kaféer. De är ofta välbesökta och om arrangören lyckats få offentligt bidrag får författarna också betalt.

– Och, ja man kan få mycket betalt, den danska poeten Inger Christensen sa en gång att man kan leva på pengarna från uppläsningarna och det kan man faktiskt, säger Signe Gjessing och lyfter också fram tidskrifterna som en arena för nya diktare att göra sina röster hörda.

Signe Gjessing debuterade 2014 när hon fortfarande gick på Forfatterskolen, fick fina recensioner och räknas till den grupp unga stjärnskott som det talats mycket om. Det är en benämning hon inte känner sig bekväm med men när hon läser sina dikter på litteraturfestivalen Louisiana Literature är det i det närmaste fullsatt. Och den sociala kontakten med läsarna är viktig säger hon.

– Det är verkligen inte långt mellan poet och läsare i Danmark slår Signe Gjessing fast. Samtidigt är hon lite orolig för att allt det sociala påverkar det poeterna skriver. Själv skriver hon mycket om naturen och förklarar att det är ett sätt att vara i opposition mot det urbana samhället. Hon säger att hos många av de unga danska poeterna finns det ett behov av revolt mot samhällsordningen och det sker genom dikten och kanske är just det en faktor till att den säljer så bra, säger hon.

Den danska framgångsvågen började för några år sedan med Yahya Hassans debutdiktsamling som sålde i över hundra tusen exemplar. Efter honom kom flera andra unga författare som också sålt bra och lyft lyriken i Danmark säger Johannes Riis som är litterär chef på det danska förlaget Gyldendal.

Yahya Hassan lärde människor att det inte är svårt att läsa dikt och att man genom dikten kan få något som inte romaner eller andra textformer ger, säger Johannes Riis och tillägger att Gyldendal alltid har gett ut mycket dikt för lyriken är ett viktigt litterärt uttryck som förlaget måste vara med och främja.

– Det är inte främst för att känna pengar som förlaget ger ut diktsamlingar menar Johannes Riis utan för att få en mångfald i sitt utbud och främja den danska litteraturens utveckling.

Gyldendal har gett ut mer än dubbelt så många poesidebutanter de senaste tre år jämfört med Bonniers men det vill Johannes Riis inte kommentera utan nöjer sig med att konstatera att de har olika syn på lyrikens ställning och argumentet att svenska unga poeter inte skulle vara tillräckligt bra bemöter han med att om det finns en marknad för utgivning så finns det också en större chans att människor skriver poesi.

Detta är ett inslag ur programmet Kritiken i P1