Efter kritik om rasism tar företag bort dräkten "afrikansk kvinna"

1:11 min

En maskeradkostym som kallas för "Afrikansk kvinna", och som sålts på Partykungen.se, anklagas för att vara rasistisk.

Partykungen är en sajt som säljer festtillbehör och maskeradkostymer. Bland produkterna har du bland annat kunnat hitta dräkten "Afrikansk kvinna". Produktbilden visar en ung tjej i gulrandig dräkt och svartmålat ansikte, även kallat blackface.

– Det är en produktbild från vår leverantör där det är en ljushyad kvinna som blivit målad i ansiktet, och den typen av produktbilder ska vi absolut inte ha. Så det är både fel namn på produkten och sen har även bilden blivit fel, säger Joel Svensson som är inköpsansvarig och delägare i företaget.

Läs mer: Kritik mot Buttericks halloweendräkter - "är rasistiska"

"Vidrigt"

Flera personer har reagerat på maskeraddräkten och modellen som har målat blackface. Bland annat har många kommenterat produktbilden på Facebook.

Här är några exempel på hur det har sett ut.

Så vidrigt på så många nivåer att man skulle kunna skriva en hel artikel om det.

Vad i hela fridens namn? Var kan en anmäla?

Ska ringa kundtjänst och skälla! INTE ok.

 

Försvinner från sortimentet

Efter att det kommit kritik mot både den svartmålade modellen och dräkten i sig på sociala medier, bytte sajten ut produktbilden, namnet och plockade bort den helt från sortimentet.

– Vi ska se över våra produkter så att det inte är några maskeraddräkter där modellerna har målade ansikten. Sen får vi fundera över om den nu ska finnas kvar i sortimentet. Då ska den beskrivas på ett annat sätt och inte se ut som den gjort tidigare. Vi får fundera på hur vi ska gå vidare och helt enkelt beklaga, avslutar Joel Svensson.