Cameron: Vi tar emot 20 000 flyktingar från Syrien

1:44 min

I Storbritannien har premiärminister Cameron i eftermiddag föreslagit, att landet ska ta emot 20 000 flyktingar från Syrien. Men det kvarstår stora frågetecken om vad det egentligen innebär.

– Herr Talman, vi föreslår, att Storbritannien ska ta emot upp till 20 000 flyktingar från Syrien över den kommande regeringsperioden, sade premiärminister David Cameron inför det brittiska parlamentet, som öppnade igen i dag efter sommaruppehållet.

Det var ett besked som gav klarhet till vad Cameron menade när han i förra veckan meddelade att han var på väg att ändra sin politik och ta emot fler flyktingar. Efter den folkstorm som uppstått sedan bilderna på den drunknade pojken Ala Kurdi publicerats i nästan samtliga brittiska medier. Det senaste året har Storbritannien tagit emot 216 syriska flyktingar.

Men den kommande regeringsperioden är fem år. Vilket innebär, att Cameron utfäster sig att landet ska ta emot 4000 flyktingar per år. Det kan jämföras med att Tyskland räknar med att ta emot 800 000 flyktingar i år. Storbritannien är alltså berett att ta emot en halv procent av det Tyskland välkomnar per år.

Cameron förklarade också, att Storbritannien inte kommer att välkomna flyktingar som redan tagit sig till Europa, utan istället välja ut flyktingar som sitter i läger i Syriens grannländer.

– Det ger flyktingar en mer direkt och säker väg till Storbritannien, i stället för att riskera den riskfyllda resan till Europa, som redan har kostat så många liv, sade David Cameron.