Det här är människosmuggling

3:38 min

Flera har gripits för människosmuggling för att de hjälpt flyktingar över gränsen, från Danmark till Sverige. Juristen Sofia Söderberg reder ut vad människosmuggling faktiskt är.

– Som utgångspunkt är det ett brott, det vill säga att föra över flyktingar över gränsen som inte har inresetillstånd till Sverige, förklarar juristen Sofia Söderberg.

Situationen är inte glasklar

Den senaste veckan har sammanlagt ett 15-tal personer gripits i Malmö, misstänkta för människosmuggling. Enligt polisen ska smugglarna ha fört in minst 25 personer från Danmark till Sverige. Men hon förtydligar att situationen inte är glasklar.

– I teorin har man pratat om undantag på grund av humanitära skäl, men jag har inte hittat någon dom där man har haft framgång med det undantaget, tillägger hon.

"Utgå från att det inte är tillåtet"

Flyktingarna ska alltså ha förts över gränsen, genom att köra över Öresundsbron. Sofia Söderberg säger att man ska utgå från att det inte är tillåtet.

– Det som står i bestämmelsen är att om du tar med dig utlänningar från ett land in till Sverige utan att de har tillstånd till det, är det att betrakta som människosmuggling, avslutar hon.