Konst som historieskrivning på biennal i Göteborg

2:06 min

I helgen drar Göteborgs internationella konstbiennal igång. Mer än 30 konstnärer från hela världen ställer ut sina verk på fem olika ställen i Göteborg under rubriken A Story Within a Story och det genomgående temat är hur vi kan förändra och påverka historien. 

Göteborgs Internationella Konstbiennal har tjuvstartat nu i veckan med samtal och seminarier om konst, konstteori och historia. På ett av dem samtalade Achille Mbembe och Sarah Nuttall om afrikansk politik och estetik. Den koloniala historieskrivningen som präglat kontinenten – vad gör man med den?

-- Man kan inte skilja historia från minne, vad man försöker göra är att förstå hur komplext det är att skriva historia, säger Elvira Dyangani Ose som är biennalens curator. Historien har ju alltid skrivits av segrarna, de har haft tolkningsföreträde, det är så vi fått lära oss.

– Och som kvinna med afrikanskt ursprung har jag inte hittat sådant som definierar mig i den traditionella historieskrivningen, där är jag osynlig, säger hon.

-- Det är viktigt att vi gör historien till vår. Vi är alla delaktiga – ja vi ÄR historien, och det är här som konsten och konstnärerna kommer in – de bidrar till att göra oss synliga och de lämnar spår och avtryck.

Konsten rymmer också historier - "a story within a story". Nyckelfrågan är vem som bestämmer vad som ska berättas och på vilket sätt det ska ske. Elvira Dyangani Ose menar att de konstnärer som kan ge oss nycklarna till det är de mest intressanta.

Göteborgs Internationella Konstbiennal invigs på lördag 12 september och pågår till 22 november. Kulturnytts konstkritiker Cecilia Blomberg recenserar Biennalen nästa vecka.