Idag är det läskunnighetens dag

1:46 min

Idag är det läskunnighetens dag. För den som har svårt att läsa finns det lättlästa böcker. Vår reporter har läst en lättläst bok.

Klicka på texten för att läsa mer

Alla har rätt att få läsa
Läskunnighetens dag är en dag som FN:s organisation Unesco har ordnat för att uppmärksamma hur viktigt det är att alla människor i världen får lära sig läsa. Både barn och vuxna har rätt att få lära sig läsa, tycker FN.

Flickor hindras från läsning
Sammanlagt finns det 193 miljoner vuxna människor i världen som inte kan läsa. De flesta av dem är flickor och kvinnor som aldrig har fått gå i skolan. Det finns 11 länder i världen där det är ganska ovanligt att kunna läsa. Länder där fler än hälften av människorna i landet aldrig har lärt sig läsa och skriva.

Lättläst
Här i Sverige får alla barn, både flickor och pojkar, gå i skolan och lära sig läsa. Ändå är det många som kan ha svårt med läsningen. För dem finns det lättlästa böcker. De kan till exempel passa bra till personer som har dyslexi eller någon annan funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa vanliga böcker.

Många har svårt att förstå vanlig text
Lättläst är också bra för personer från andra länder som håller på att lära sig det svenska språket. Det finns många lättlästa böcker att välja på, det finns till exempel deckare som är omskrivna till lättläst.

En av de författare som skriver lättläst är Ann-Charlotte Ekensten. Hon säger att det är ganska många i Sverige som har svårt att läsa:
- Ungefär 20-25% av unga och vuxna i Sverige har svårt att ta till sig innehållet i en vanlig dagstidning, så där ser vi ju att det finns ett behov av texter som är mer lättillgängliga. Därför är det är väldigt många som behöver böcker som är skrivna på ett enklare sätt, säger författaren Ann-Charlotte Ekensten.

"Egen nyckel"
Klartexts reporter Sofia Svenblad har läst en av Ann-Charlotte Ekenstens lättlästa böcker. Det är en bok som heter "Egen nyckel."
Boken handlar om Emma. Emma är en tjej med en funktionsnedsättning som gör att hon har svårt att förstå vissa saker och behöver lite hjälp. Men nu är hon vuxen och vill flytta hemifrån. Emma längtar efter frihet och att ha något eget, berättar Sofia Svenblad.

Vad händer i boken?
Emma får hjälp av sin familj att flytta till en egen lägenhet, där det finns personal som kan hjälpa om det behövs. För första gången ska Emma nu ha ansvar för en egen nyckel som inte får tappas bort.

Vad tyckte du om boken?
Den var lättläst och bra skriven med korta meningar. Som läsare gick det verkligen att förstå hur spännande och nytt det var för Emma att få flytta hemifrån. Det som var lite tråkigt med boken var att den var ganska kort, men det finns fler böcker om Emma ifall man vill läsa mer om henne.

Vart går det att få tag på boken?
Den kan finnas i din vanliga bokhandel, men tyvärr finns det ofta ganska få lättlästa böcker i bokhandeln. Då kan du alltid be personalen att beställa den eller så kan du själv köpa den på Internet. Boken går också att låna på biblioteket. Där har de ganska många lättlästa böcker. Även där går det att be personalen att skicka efter lättlästa böcker som de inte har och som du vill läsa, säger Sofia Svenblad.

Vill du ha boken "Emmas nyckel"? Du kan vinna den på Klartexts facebooksida.