Åsa och Gertrud har skrivit Månsaråttan

2015 års julkalender i Barnradion heter Månsaråttan. Det är en humoristisk äventyrsberättelse skriven av Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson. De är kanske mest kända som komikerduon Åsa & Gertrud.

– Det roligaste har varit att få skapa Teas och Månsaråttans värld tillsammans med Gertrud. En värld som spänner från 1970-talets Kiviks marknad till nutid i en liten skånsk stad, säger Åsa Asptjärn, författare till årets julkalender som även är högaktuell med sin andra ungdomsbok ”Manifest för hopplösa”.

Åsa & Gertrud har skrivit en hel del för radio tidigare, bland annat ”Turkudden” och ”Mörkrets ärta” för Radioteatern och radiosketcher i P1-programmet Freja under flera år på 90-talet. Men arbetet med julkalendern har särskilt sig.

– Man måste fördela historien på 24 avsnitt och samtidigt ska varje avsnitt vara som en egen historia. Den största utmaningen har varit att skapa 23 cliffhangers!, säger Gertrud Larsson.

Åsa och Gertrud lärde känna varandra under gymnasietiden i Kristianstad och 1996 startade de sin komikerduo.

Om Åsa

Författaren och komikern Åsa Asptjärn föddes i Boden 1972. Hon växte upp i Kristianstad men bor numera i Malmö. Hon är verksam som författare och komiker och har skrivit ungdomsböckerna ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” (2014) och ”Manifest för hopplösa” (2015).

Om Gertrud

Dramatikern och regissören Gertrud Larsson föddes 1972 i Kristianstad där hon också växte upp, men är nu bosatt i Stockholm. Under 2014 spelades hennes pjäser flitigt runt om i landet, bland annat ”Hela folkets järnväg”, ”Den flygande handläggaren”, ”Glasjesus” och ”Världens lyckligaste kycklingar”.