Oroligt på flera håll i Turkiet

1:42 min

Det prokurdiska partiet HDP:s lokaler har attackerats på flera håll i Turkiet. I huvudstaden Ankara har partiets fastighet satts i brand, och premiärminister Ahmet Davutoglu manar till lugn, rapporterar brittiska BBC.

Även i turistorten Alanya är det oroligt. Charterarrangören Apollo har i sms uppmanat sina kunder att hålla sig inomhus. 

– Det syns dramatiska bilder där kontoret i Alanya brinner, röda lågor mot skyn. Grupper med käppar och stenar har attackerat det här prokurdiska partiets kontor, säger Ekots korrespondent Katja Magnusson.

– Det här partiet kom in i det turkiska parlamentet för första gången i våras, och nu anklagas det av turkiska nationalister för att ha band till den kurdiska gerillan PKK.

Detta kommer samtidigt som det har varit en väldigt allvarligt upptrappning av våldet mellan den kurdiska gerillan och den turkiska staten.

– Vi har sett en upptrappning under hela sommaren. Vapenvilan som har rått i två år bröts i början av sommaren. Nu attackerar den turkiska militären åter PKK-gerillans baser i Irak. Vi ser också attacker från gerillan mot turkiska säkerhetsstyrkor, säger Katja Magnusson.

Det planeras val i Turkiet i november? 

- Många undrar om det kommer att gå att genomföra ett val. I sydöstra Turkiet har våldet flammat upp i flera städer, det har pågått strider inne i städerna. Och nu ser vi attacker mot ett politiskt parti i Turkiet. Många undrar om man kan hålla ett val när säkerhetsläget är så otroligt dåligt.

På tisdagen gick turkiska specialstyrkor in i norra Irak för att jaga medlemmar av Kurdistans arbetarparti (PKK) med understöd av turkiskt stridsflyg. Parallellt frigav PKK 20 turkar som hållits fångna.

Militäroperationen är en vedergällning för att PKK-gerillan i söndags genomförde en attack som dödade 16 turkiska soldater.

Enligt nyhetsbyrån Anatolia deltog över 50 stridsflygplan. Mellan 35 och 40 PKK-medlemmar ska ha dödats i bombattackerna natten till tisdagen.