Flobyborna tar nu strid för sin vårdcentral

1:44 min

Nu kraftsamlar invånarna i Floby för att rädda kvar sin vårdcentral. På två veckor har 863 namn samlats in till stöd för vårdcentralen.

Floby vårdcentral håller stängt fram till 27 september. Vårdcentralens framtid efter det datumet är högst osäker. De 3000 patienterna hänvisas tills vidare till vårdcentralen Oden i Falköping.

Marie-Louise Thor som, ordförande i samhällsföreningen, säger att en vårdcentral behövs på orten.

– Vi har en stor skola och många fabriker så även om man inte bor i samhället så är det många som reser hit varje dag för att arbeta. Vi anser att det är viktigt att vi får ha kvar vår vårdcentral. Försvinner vårdcentralen så försvinner också annat. Vi känner att vårt samhälle utarmas.

Och nu tar Flobyborna till krafttag för att få behålla den. 863 personer har skrivit på namnlistor som lagts ut i bland annat mataffären och på pizzerian.

Och listorna talar sitt tydliga språk, säger Flobybon Jürgen Boldt. Han och Flobys invånare vill ha sin vårdcentral kvar.

För Jürgen Boldt handlar en vårdcentral på orten om trygg och nära vård för alla som bor och arbetar på orten.

– Framför allt personalen känner väl till alla som är skrivna på vårdcentralen. Det blir ett annat personligt förhållande. Det hoppas vi få tillbaka.

Jürgen Boldt har lämnat in namnlistorna till politikerna i Falköping. Men engagemanget slutar inte där.

Beslutsfattare i kommun och primärvårdsstyrelse bjuds in till möte i Floby i nästa vecka, då bland andra samhällsföreningen vill veta hur politikerna ser på vårdcentralens framtid.