"Kampen för flyktingars rättigheter – den viktigaste i vår tid"

4:07 min

Professorn Angela Davis är en av världens mest prominenta människorättskämpar. I går gästade Davis Stockholm för att hålla en föreläsning om konst, filosofi och politik.

– Vi har väntat här i 6 timmar. För oss afrosvenskar är det inspirerande att se någon så stor komma hit. Man kan se väldigt tydligt att det är en homogen plats, det är bara vita personer som kommer hit, säger Victoria som är en av hundratals personer som står i kö och väntar på att få komma in till salen där Angela Davis ska föreläsa. 

Ett flertal specialinbjudna behöver inte stå i kö. Jag är en av dem. Vi plockas upp utanför kön en ljummen sensommarkväll och tas till ett litet rum bakom en av Sveriges mest erkända konstskolor.

Angela Davis stiger ledigt in med sitt neonlila linne, trendiga platåskor och noggrant fixade lila nagerlack. Vi ska få ställa våra intervjufrågor till Davis, men jag har fått tydliga instruktioner om att inte spela in något av samtalet.

Under samtalet berättar Angela Davis att den viktigaste kampen i dag är flyktingars rättigheter i världen.

Hon talar om våldet mot flyktingar och att flyktingsituationen i världen är en av de största frågorna i vår tid som alla berörs av.

Angela Davis är mest känd för sitt engagemang för frihet i USA på 1960-talet. Som aktivist deltog hon i medborgarrättsrörelsen och som ledare för kommunistpartiet. 

Hon har också kallats för kontroversiell. Davis var inblandad i ett gisslandrama som slutade med fyra människors död, och har också toppat FBI:s lista över landets tio mest eftersökta personer. Hon har dessutom kallats för terrorist av USA:s tidigare president och har skrivit många böcker om fångars rättigheter, och om genus kopplat till klass. 

Väl inne i föreläsningssalen någon timme senare strömmar det in människor. Många berättar att majoriteten av platserna är reserverade för elever som studerar på skolan. 

Plötsligt slås en av föreläsningssalens dörrar upp av människor som köat i timmar. De stormar föreläsningen för att de inte släpptes in. Ett jubel fyller salen, människor höjer sina knutna nävar i luften.

De vill ta plats.

Intill föreläsningssalen finns en annan sal med flera hundra platser där föreläsningen livestreamas.

– Tyranniet som rasism skapar finns i hela världen, det är universiellt och något som även Sverige måste förhålla sig till, säger Angela Davis. 

Davis tankegångar är högaktuella i dag. Under föreläsningen konstaterar Davis att det behövs fler analyser av vad rasism är och menar att det är enkelt att önska att rasismen finns någon annanstans. Inte här och nu. Hon talar om internationell solidaritet och om hur förtryck uppstår.

Samtidigt som jag hör Davis berätta om att synliggöra makt, rasism och svarta kroppar i vita rum tänker jag på vem som kan få plats i offentligheten.

Under föreläsningen kikar en ung kvinna in genom ett fönster och ler under tiden Davis talar. Det är smått evangelisk stämning i lokalen.

Davis hänger nära samman med rörelsen Black Lives Matter, som uppstod efter mordet på 18-årige Michael Brown i Ferguson. Polisvåld mot svarta orsakade senast i sommar massiva protester i USA.

Ferguson lärde oss att lokala angelägenheter har globala proportioner, säger Angela Davis.

Efter föreläsningen får hon alla möjliga frågor och förväntas ha svar på allt.

Håll utkik efter fler inslag om Angela Davis besök i Stockholm.