P4 uppmärksammar suicidpreventiva dagen: Tuffast för de yngre

1:22 min

I dag är det suicidpreventiva dagen. Uppsala län har lägst antal självmord i landet – trenden är nedåtgående, men inte bland unga. I kväll hålls en ljusmanifestation i Domkyrkan till minne av de som tog sitt liv under 2014.

Uppsala län har alltså lägst antal självmord i landet. 2013-2014 har antalet självmord minskat med 66 procent och störst är förändringen bland män i åldrarna 25-64 år. Detta visar statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Ludmilla Rosengren, vars 14-åriga dotter tog sitt liv för sju år sedan, och som jobbar med suicidprevention inom ideella Suicide Zero, berättar.

– Förra året var det så i Uppsala län, och det är fantastiskt. När man delar upp siffrorna i områden så är det inte statistiskt säkert, eftersom det är relativt få människor som tar livet av sig. Men trenden sedan 1980 är att antalet självmord gått ner kraftigt, de senaste har det legat stabilt på 1 500 personer per år. En åldersgrupp som det inte minskat i är hos de yngsta.

Varför då?

– Du kan bli vad som helst, det finns hur många valmöjligheter på gymnasiet som helst. Allt det här kan vara väldigt stressande. Tänk om man tar fel beslut. Det kan vara oerhört pressande att se alla, som till synes, är lyckade, förklarar Ludmilla Rosengren.

Elisabeth Lindström vars son begick självmord för 4 år sedan, har bland annat skrivit en bok för att bearbeta sorgen. Hon var tvungen att sätta ord på alla de tankar och känslor som hon bar på. 

- Det är viktigt att vi pratar om suicid och att vi vågar fråga den som mår dåligt om han eller hon har tänkt tanken.

Vill du höra en längre intervju kan du lyssna här i 30 dagar.

Om du har självmordstankar eller är anhörig till någon som har tagit sitt liv kan du kontakta SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd.  Deras telefonjour 08-34 58 73 har öppet varje kväll kl 19-22. 

Du kan också söka upp Självmordsupplysningen på nätet, som också kan nås via mind.se.