Experterna: Svårt att hitta minus hos Färjestad och Djurgården

5:47 min

Radiosportens hockeyexperter Jörgen Jönsson och L-G Jansson delar ut utropstecken och frågetecken till de 14 SHL-lagen. Vi går från norr till söder. Idag: Färjestad och Djurgården.

Lars-Gunnar Jansson om vad som talar för att Färjestad kommer göra en bra SHL-säsong:

– Dels har man i Färjestad en tradition av ishockey på högsta nivå, rutinerade coacher och en hel del bra spelare som vet vad som krävs för att hålla den höga nivån.

– Många har ju fastnat för att man har fått dit Johan Ryno och Mikael Johansson, och det är väl bra. Men backsidan går inte av för hackor. Jag tycker att deras nyförvärv, både forwards och backar, överskrider de grabbar som har stuckit.

– Jag tror kanske att Johan Ryno äntligen kommer till sin rätta. Han har ju varit runt och lirat snart sagt överallt. Nu kommer han till en förening med ordning och reda, en av de stora i svensk hockey, plus att han får lira med killar som är bra. Det för att Färjestad kommer att bli duktiga i vinter.

Jörgen Jönsson om frågetecknen som finns kring Färjestad:

– Man får leta. Jag tycker inte att det finns några klara minus. Men nyförvärvet Mikael Wikstrand befinner sig ju i Ottawa nu och inte vet om han kommer tillbaka. Det skulle ju vara ett tapp i så fall.

– Johan Ryno är i sina bästa stunder en fantastisk spelare, men hur är hans fysiska status egenetligen? Det finns rykten om att han är sliten i kroppen. 

– Färjestad har tyvärr haft en förmåga att inleda säsongerna lite svagt. Gör man det igen är det lätt att de gamla minnena kommer tillbaka och pressen ökar.

L-G Jansson tippar Färjestad fyra i SHL-tabellen:

– Fyra!

Jörgen Jönsson tippar Färjestad trea i SHL-tabellen:

– Trea!


Jörgen Jönsson om vad som talar för att Djurgården kommer göra en bra SHL-säsong:

– Det finns en positiv kraft kring Djurgården. Trots att jag sitter i Karlstad så känns det som att mycket är positivt kring det här laget. Patrick Thoresen är en artist som kommer visa sina bästa stunder i SHL, tillsammans med (Tomi) Sallinen som jag tyckte var enormt duktig i Leksand ifjol. De kommer hjälpa det här laget framåt.

– Man har behållit stommen, det är inte alls många nyförvärv, vilket gör att det här laget säkerligen kommer vara lite bättre än ifjol.

L-G Jansson om frågetecken som finns runt Djurgården:

– Det är svårt att hitta mindre bra grejer. Men det är klart att Jocke Eriksson, Mikael Samuelsson och Marcus Nilsson betyder ju väldigt mycket rent attitydmässigt.

– Sedan sätter man kolossala förväntningar på Patrick Thoresen, hoppas han kan leva upp till dem.

– Backbesättningen består av unga härliga killar, men de är unga. Och som bekant tar det rätt så lång tid att bli en bra hockeyspelare, inte minst om man spelar i försvaret.

L-G Jansson tippar Djurgården sjua i SHL-tabellen:

– Äh sjunde plats, som den stockholmare man är.

Jörgen Jönsson tippar Djurgården åtta i SHL-tabellen:

– Jag har tippat Djurgården på åttonde plats.

I morgon, lördag, ger vi dig Janssons och Jönssons tankar kring Örebro och Linköping. SHL:s premiäromgång spelas 16 och 17 september.