Effekten av Susan - ny roman av Peter Høeg

2:31 min

För drygt 20 år sedan kom romanen ”Fröken Smillas känsla för snö”, tätt följd av ”De kanske lämpade” - och det stora internationella genombrottet för danske författaren Peter Høeg var ett faktum. Mia Gerdin har läst hans nya roman.

Peter Høegs romaner och noveller har alltid rört sig bortom realismen. Han har gett sig in i mänskliga psyken såväl som i science fiction-artade miljöer.

Det här fantasieggande sättet att skriva finns kvar i nya romanen men den här gången struntar han helt i såväl realismen som gåtfullheten.

Bokens titel, Effekten av Susan, betyder att huvudpersonen, fysikern Susan, har en speciell effekt på människor hon möter: de anförtror sig till henne, säger det dom tänker. Har man skaffat sig en sådan huvudperson kan romanen tillåta sig vilka osannolika scenarier som helst.

Høeg presenterar den superbegåvade familjen med pappa kompositören, mamma fysikern och tonåriga tvillingarna som har nästintill övernaturliga talanger – flickan är extremt smart och pojken har ett minne som verkar överträffa datorns.

Familjen har gjort sig omöjlig utomlands, dom beskylls för olika brott med fängelse som påföljd, och nu erbjuds de straffeftergift allihop, bara de kommer hem till Danmark och hjälper till med en sak: skaffa ett protokoll och medlemslista över det mystiska Framtidssekretariatet i Köpenhamn.

Och det blir ett uppskruvat äventyr, som i Fem-böckerna, eller varför inte: som ett manus till en ny storfilm i serien Mission Impossible

Med den här familjen har Peter Høeg skapat superhjältar i klass med Millennieböckernas Lisbeth Salander; det finns inte en korridor eller ett källarvalv i allra högsta maktens byggnader som familjen inte vågar sig in i. Här finns t o m precis som hos Stieg Larsson riktiga monster och mördarmaskiner inom familjen.

Peter Høeg ger oss generösa inblickar i dans (han var ju en gång själv dansare), musik, olika naturvetenskaper – till exempel växtförädling. Sådant som man kan ha nytta av om man hör till en liten elit som ska överleva jordens förestående katastrof. Jag ska inte avslöja hur.

Bokens stora tema är att människan inte lär sig av sina misstag, och viljan att överleva kan locka fram det sämsta hos människor, framför allt om man har makt.

Det är spännande läsning om minst sagt viktiga frågor men som inte lämnar mycket efter sig. Det är väl det där med gåtfullheten, att den är så totalt frånvarande.

Effekten av Susan är översatt till svenska av Ninni Holmqvist.