Radio Sápmi

Jokkmokksmammor hjälper flyktingar

Flyktingströmmen från Syrien har engagerat många. I Jokkmokk har småbarnsmammorna Brita Iren Thomasson, Anna Kuhmunen Kärrstedt och Emelie Marnemo ordnat en marsch med start på lördag. Marschen heter Såklart Jokkmokk hjälper till och syftet är att samla in pengar till flyktingarna. 

 

Det var på kort varsel som småbarnsmammorna kom på att de ville starta en insamling till förmån för alla flyktingar som just nu flyr från sina hemland, berättar en av mammorna Brita Iren Thomasson.

- Det går ju inte att blunda för det som hänt. Du möter ju det överallt, både i nyheterna och ditt personliga flöde på sociala medier.

Såklart Jokkmokk hjälper är alltså en minivälgörenhetsrunda runt Talvatissjön. Mellan kl. 10.00 – 14.00 på lördag 12/9 kommer Brita Iren Thomasson, Anna Kuhmunen Kärrstedt och Emelie Marnemo finnas på plats vid Talvatis. Det är valfritt hur mycket pengar man vill skänka, och de går oavkortat till Radiohjälpens insamling Världens barn i P4 Norrbotten. Rundan runt sjön är lättillgänglig men om man ändå inte har möjlighet att ta sig runt sjön så kan man komma till Talvatis för att stödja insamlingen.

Brita Iren Thomasson berättar att för dem var det omöjligt att inte engagera sig i de pågående flyktingströmmarna från mellanöstern. Thomasson ser det som sin skyldighet att hjälpa till som medmänniska.

- Det är ju helt omöjligt att inte bli berörd. Det är ju fruktansvärda rapporteringar vi får ta del av.

Brita Iren Thomasson tror att sociala medier har stor del av att folk engagerar sig i flyktingströmmarna.

- Jag tror att sociala medier är jättebra på det sättet. Det blir som lättare att ta del av det.

Utöver insamlingen så har också olika företag och organisationer från Jokkmokk varit med och sponsrat marschen med priser. Nu vill Jokkmokks mammorna uppmana personer i andra kommuner att också starta liknande insamlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio