Göteborgs först med att förbjuda mikroplast

1:27 min

Det är ett växande miljöproblem att mikroplast samlas i haven och nu har Göteborg därför som första kommun i Sverige bestämt sig för att sluta köpa in produkter, exempelvis hygienartiklar, som innehåller mikroplast. 

Beslutet fattades i fullmäktige igår kväll. Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd är glad och stolt över beslutet.

- Det här kommer sända signaler till marknaden, säger Ulf Kamne. Och jag är säker på att vi får efterföljare bland andra kommuner, vi ligger långt fram och tar modiga beslut på miljöområdet, säger Ulf Kamne.

Små, små plastpartiklar finns företrädesvis i hudvårdsprodukter som spolas ut i avloppen och hamnar i haven där djur och natur påverkas.

I förlängningen får vi som äter fisk också i oss mikroplasten. En förorening av haven som enligt Martin Hasselöv, marinkemist vid Göteborgs universitet, är omöjlig att rena bort.

- Enda sättet att minska omfattningen av problemen är att minska tillförseln, säger Martin Hasselöv.

Gårdagens beslut i fullmäktige innebär att kommunens upphandlingsbolag ska se till att inköp, användning och spridning av produkter med mikroplast upphör. Ett beslut som kräver en rejäl undersökning. Det är inköpen av tvål och andra hygienprodukter till skolor och äldreboenden som sannolikt påverkas av beslutet.

-Vi kommer som första kommun att ta reda på vilka produkter som faktiskt innehåller mikroplast, jag är rädd för att det finns i fler produkter än vad vi tror, säger Ulf Kamne.

Men är det en fråga för fullmäktige vilket rakskum man har på kommunens äldreboende ?

- Det är en fråga för fullmäktige att vi inte köper varor som bidrar till att förstöra naturen och miljön i närheten av där vi bor, säger Ulf Kamne. Och vi tar redan andra hänsyn, som att inte köpa medel som kan vara allergi- eller cancerframkallande heller.