S-ledare: Lagstifta om rättvis mottagning av flyktingar

1:54 min

Borgerliga kommunalråd i P4 Västs område säger nej till lagstiftning för att tvinga fram rättvisare fördelning av flyktingar i kommunerna medan de socialdemokratiska är för regeringens lagförslag. Utom i Lysekil.

– Jag ser ingen poäng med att tvinga kommunerna, då ifrågasätter man ju det kommunala självstyret, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil, som menar att alla kommunerna borde ta sitt ansvar ändå.

Lagförslaget om att alla kommuner ska ta emot flyktingar utifrån sina förutsättningar, kom i somras. Då fanns inget stöd från allianspartierna. Nu har Folkpartiet svängt och stöder förslaget vilket ger majoritet i riksdagen.

I vårt område färgas inställningen till lagstiftning i frågan av partitillhörighet, undantaget Lysekil.

De borgerliga kommunalråden säger alla nej. Mats Abrahamsson (M) som är kommunalråd i Sotenäs, den kommun i vårt område som har lägst flyktingmottagande, tycker att den som tar sitt ansvar ska belönas och den som smiter ska betala.

Åsa Karlsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Munkedal, är också inne på att det ska kosta att smita undan, men hon är positiv till lagstiftning.

– Om det blir protester mot det tycker jag att man kan göra som Tyskland säger nu, att de stater som inte tar ansvar får betala. Samma här: de kommuner som inte tar sitt ansvar får betala.

En återkommande synpunkt från kommunalråden, är att staten borde stå för kostnaderna för flyktingmottagandet fullt ut.

Och som ett brev på posten meddelade Socialminister Ylva Johansson igår att regeringen vill höja kommunernas ersättning från 83 100 kronor till 125 000 kronor per mottagen person.

– Det tycker jag låter jättebra, säger Åsa Karlsson.