Vägglöss allt vanligare i svenska hem

5:35 min

Vägglusen har under senare år ökat dramatiskt i Sverige och med den antalet saneringar. Alla typer av bostäder drabbas och det kan vara svårt att hitta lössen när fastigheter ska saneras. Numer används allt oftare hundar för att nosa reda på skadedjuren. Reportage av Maria Repitsch.

– Här har vi gjort ett sök för cirka 2 månader sedan. Då konstaterade vi vägglöss i ett flertal rum. Och vi har en hyresgäst som flyttade in i en lägenhet där det sedan tidigare fanns vägglöss. Det fanns gott om spår från vägglöss i lägenheten. Och det indikerar också att den här lägenheten har haft stor problem. Och av det skälet valde vi att ta hjälp av en hund. Den kan mer exakt lukta sig var de gömmer sig. Det kan vara i en väggkontakt eller bakom en golvlist. Den kan också spår om den finns enbart på ett ställe eller i alla rum. Hunden guidar oss om det finns vägglöss i en specifik soffa eller i en fåtölj. Hyresgästen här har varit fantastisk. Lugn och har haft stor förståelse för hela den här saneringsprocessen. Det är inte så vanligt. För det är mycket psykologi i det här. Och bara tanken att det kan finnas kvar löss gör att många blir väldigt, väldigt oroliga. Jag brukar säga att vägglusen är det minsta problemet. Att hantera dem som är drabbade är ett större problem. 

Under förra året gjorde de två största saneringsbolagen Anticimex och Nomor över 25.000 saneringar av vägglöss. Huvudsakligen i bostäder. Saneringsbolagen uppger att det finns en ökad efterfrågan på saneringar av vägglöss.

Fram till idag har dom två saneringsbolagen som är de två största i branschen gjort över 2.000 fler saneringar än vad de gjorde under samma period förra året. Vid problematiska fall så används allt oftare specialtränade sökhundar. De lyckas leta upp en vägglus stor som en knappnål på stora ytor.

Skadedjurstekniker Marcus Larsson och hundföraren Mona Ghalayini besökte den här lägenheten för första gången för två månader sedan. Sedan dess har den sanerats. Nu ska den vara fri från löss. Men hunden spot ska göra en kontroll om det fortsatt kan finnas någon enstaka vägglus kvar.

 – Nu är vi här. Det har sannolikt varit bebott med en hel del madrasser. Som vi brukar kalla lite slarvigt, madrassboende-lägenheter. Vi har en egen term för de här. De blir ofta ganska besvärliga att hantera för då är det ofta mera vägglöss bakom golvsocklar, i kontakter, i takvinklar, bakom tapeter, för att det inte finns en säng. För vägglusen vill ju vara nära oss. Om det bara finns en madrass så etablerar de sig i en högre utsträckning bakom en golvsockel. 

Att allt fler reser långt och mycket kan vara en bidragande orsak till att vägglusen också sprider sig oftare idag till exempelvis allmänna miljöer, där många människor vistas. 

– Tidigare var kunde man få vägglöss i samband med att man varit ute och rest. Idag kan man ha blivit smittad av vägglöss omedvetet. Vi på Anticimex har fått rapporter om att man funnit vägglöss på en akutmottagning, tunnelbanan. Men också på flygplan, tåg och samlingslokaler. Också sjuka, handikappade och äldre personer har blivit drabbade av vägglus. Personer som inte har farit ute och rest. Det finns ingen naturlig förklaring till att de har blivit drabbade. Hur upptäckte man vägglössen? Det var en närstående eller en vårdpersonal som rapporterade att en anhörig eller patient har drabbats av utslag eller bitmärken. Man kan också ha levande vägglöss. 

För att verkligen få se en levande vägglus besökte jag Anticimex kontor i Stockholm. I deras laboratorium har biologen Thomas Persson Winnersten levande vägglöss. Han tog fram en vägglus som var drygt 1 millimeter och placerade den på min hand. Och lusen som var beige från början ändrade färg vartefter den sög i sig av mitt blod. 

Den här är väldigt liten. Så får vi se till att den inte smiter. Den satte att börja suga med en gång. Så snart kommer du se att den blir röd när den sticker in sin sugsnabel. Sedan suger den helt enkelt upp blod. En sådan där liten lus kan bara suga i sig lite, mindre än en droppe blod. Nu börjar den bli röd och full med blod.  

Skadedjursteknik Marcus Larsson som sökt igenom en lägenheten där det för två månader fanns vägglöss i alla rum. Han har själv inte hittat någon. Nu ska hundförare Mona Ghalayini och hennes jaktcockerspaniel Spot få göra en sista kontroll för att se om Spot kan lukta sig till någon vägglus. 

-- Nu börjar den att söka. Nu fick vi ett klick och det betyder att hunden markerat att den hittat vägglöss. Klick. Du har vi två markeringar. Vi har nu en markering i en säng säng och en markering bakom en väggkontakt. Hunden frysmarkerar och har lagt sig ned. Den sätter också nosen där vägglusen finns. Vet du om den känner lukten av en levande vägglus? Ja, för hunden markerar bara levande vägglöss. 

Skadedjurstekniken Marcus Larsson letar efter avföring från vägglöss. Avföring ser ut som små bläckplumpar. Vägglusen är svår att upptäcka. Den gömmer sig, och kommer bara ut på natten för att suga blod. Men blod behöver den bara 1 gång i veckan. Och den som blivit biten för den kan det ta flera dagar innan bettet blir synligt, det kan jag intyga. Och då kan det vara svårt att veta exakt när och var man blivit lusbiten. 

– Titta in där. Ja, där ja! Det här är ju lite udda. Det är avföring av vägglus i själva dörrblecket i dörrkarmen. Där låscylindern ska gå in, där finns det avföring. Den känns färsk också, när man gnuggar på den. Vad gjorde du nu? Du stoppade in fingret. Ja, nu blötte jag lite på fingret, och gnuggar på avföringen för att se om den löser upp avföringsfläcken. Och det gör den. Det ser ut som om någon har dragit med en bläckpenna på stället. Sannolikt gömmer sig en vägglus här innanför dörrblecket. Har vi tur så är det bara någon enstaka lus.