Martin bröt helt med sociala medier

2:04 min

Det sociala mediet Facebook tog för mycket tid från Martin Nilssons barn och han ville inte bli en person som surfade på sin smartphone hela tiden.

Halmstadbon Martin Nilsson tog beslutet att helt sluta använda sociala medier. Nu har han inte ens en mobiltelefon.

– Det började egentligen med att jag kände att jag inte hade något behov av det. Jag blev stressad. Glömde man en födelsedag på Facebook, fick man dåligt samvete. Och på den vägen är det. Jag tänkte att: "Jag tror inte att jag behöver det här". Då stängde jag ner det helt enkelt, säger han.

Tanken på att sluta använda sociala medier väcktes för ett år sedan, berättar Martin Nilsson. Sedan en månad tillbaka har han ingen mobil och Facebook slutade han med i juni. Beslutet kom efter att han hört kompisar säga att han alltid tittade i sin smartphone när de umgicks. Och han upplevde själv att han var frånvarande, till exempel i lekparken med sina två barn.

De här beteendena tyckte han inte om hos sig själv.

– När du ska upp och fippla med mobilen och kolla den, då bryts ju leken eller fokus på barnen. Det ser man om man är på fotbollsträning, då står ju vissa föräldrar och tittar. Och sådan var ju säkert jag också. Det är inte riktigt bra det, säger Martin Nilsson.

Enligt kunskapscentret Nordicom, som undersökt svenskarnas medieanvändning 2014, använder nästan halva Sveriges befolkning sociala medier under en dag. Går man bara fem år bakåt i tiden så var motsvarande andel en tredjedel.

Ungefär 75 procent av befolkningen har nu också tillgång till smartphones, som kan användas för att surfa på internet. Och även där har utvecklingen varit kraftig - för fem år sedan var det bara 14 procent som hade en sådan telefon.

Utvecklingen har fått en del människor att fundera på hur de använder smartphones och sociala medier. Nu finns det till exempel speciella resor där resenärerna får slippa internet helt en tid, så kallad digital detox.

Även om Martin Nilsson tror att en del kommer att tycka att han är konstig, som bryter helt med mobil och sociala medier, är han själv nöjd med beslutet.

– Jag känner att man är mer fokuserad nu på diskussioner, både med barnen och sambon. Jag ser bara positivt på det och hoppas att det kan hålla.