Flyggeneralen Micael Bydén blir ny överbefälhavare

0:42 min

Flyggeneralen Micael Bydén blir ny överbefälhavare. Han har varit chef för flygvapnet sedan 2012

Micael Bydén är 51 år gammal och är enligt Ekots källor en tydlig och bra chef - något som är helt nödvändigt för en överbefälhavare.

Han startade sin militära karriär som Viggenpilot och har därefter bland annat varit chef för helikopterflottiljen och flygattaché i Washington.

Att just flygvapenchefen blir ny ÖB är i sig inte konstigt. Nuvarande ÖB, Sverker Göranson, kommer från armén och förra ÖB Håkan Syrén kom från marinen.

I en stor organisation som Försvarsmakten där balans mellan vapengrenarna är viktig så är det nödvändigt att personal från alla vapenslag får chansen att leda organisationen.

Utåt är Micael Bydén en general som har lätt att tala med medier och som gärna skapar goda personliga relationer. Bland politiker ses han som kompetent, lugn och förtroendeingivande.

Dessutom, när försvaret just är på väg att skaffa nya Jas 39 Gripenplan och det finns förhoppningar om att exportera planet till ännu fler länder så passar det bra med en flygvapengeneral som ÖB som kan tala för det.