Isbjörnen ska räddas med ny plan

2:06 min

Isbjörnen hör till de djur som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Nu i veckan har fem arktiska länder enats om en handlingsplan för att försöka rädda isbjörnen. Det handlar bland annat om att försöka minska turismens påverkan på isbjörnen.

– Isbjörnen är en turistmagnet! Reseföretag och turistbåtar söker upp isbjörnsområden, säger Andreas Schei, delegationsledare för isbjörnsavtalet på Miljödirektoratet, den norska motsvarigheten till Naturvårdsverket.

I Norge finns isbjörn på den arktiska ögruppen Svalbard. Andreas Schei säger till Ekot att turismen ganska snart kan vara ett problem för isbjörnsstammen.

Isbjörnen är i dag klassad som "sårbar" av Internationella naturvårdsunionen IUCN. Klimatförändringarna gör att hotet mot isbjörnens överlevnad väntas öka de närmaste åren, enligt Andreas Schei.

Norge, USA, Kanada, Ryssland och Grönland har nu enats om en tioårig handlingsplan för isbjörnen med 60 samarbetspunkter. Bland annat ska man försöka minska det hot som turist-, olje- och gruvnäringarna utgör mot det sårbara rovdjuret.

2004 beräknades det finnas runt 2 650 isbjörnar i norra Norge och Ryssland. I somras gjordes en ny isbjörnsräkning, den gången enbart i Norge. Resultatet av den undersökningen väntas till våren.

På Svalbard har klimatförändringarna redan lett till att en hel del is har försvunnit de senaste åren. Det är troligen orsaken till en tydlig ökning av antalet isbjörnar som vistas på land, och i mars i år blev en tjeckisk turist på Svalbard svårt riven av en björn.

I Kanada har hungriga vita björnar börjat leta efter mat där människor finns, till exempel i soptunnor och matförråd. Risken för konflikter mellan isbjörn och människa ökar, vilket kan leda till nya åtgärder.

– Det kan handla om att ha patruller som övervakar områden människor ska färdas, till exempel skolvägar, säger Andreas Schei.