Tiggare i Ed har fått en bostad

1:31 min

De tre rumänska par som finns i Ed har fått hjälp med lägenhet. Men de kommer troligtvis att få fortsätta tigga för att få ihop till uppehället.

De tre paren var i Ed förra året och i år kom de tillbaka för att få ihop pengar till sitt uppehälle och nu slipper de alltså att bo i bil eller tält.

De har också fått hjälp med att skaffa tillfälliga personnummer och är nu inskrivna på arbetsförmedlingen så att de kan få möjlighet att ta helt legala jobb.

Men Ingvar Johannesson, som hjälpt familjerna, tror att romerna kommer att behöva fortsätta att tigga för att få mat för dagen.

Han vänder sig mot uppmaningen från barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som har samordningsansvar i regeringen för frågor om utsatta EU-medborgare, att hellre ge hjälporganisationer pengar än att lägga dem i tiggarnas pappmuggar.

Hjälp på plats i hemlandet är nödvändigt i det långa perspektivet menar han, men i det korta så måste man visa medmänsklighet och avvara lite pengar till tiggare som kommit hit.