Jeremy Corbyn ny Labourledare

1:26 min

I Storbritannien har Jeremy Corbyn i dag valts till ny partiledare för socialdemokratiska Labour. Det kommer att leda till en kraftig vänstersväng av partiets politik. 

– De som röstade på mig har fått nog av ojämlikheten och orättvisorna. Den onödiga fattigdomen. De ämnena har dragit samman folk i en anda av hopp och optimism, sa Jeremy Corbyn när han talade efter det att han valts till ny partiordförande efter att Ed Miliband avgått bara några timmar efter den för partiet katastrofala valresultatet i våras. 

Valet av Corbyn är en av de största politiska sensationerna i brittisk politisk historia. Corbyn är en politisk aktivist lång ut på partiets vänsterflygel. 

Han vill att Storbritannien ska lämna försvarsalliansen Nato. Han har sagt att han kan komma att kampanja för att Storbritannien ska lämna EU eftersom EU är en frimarknadsklubb som hotar arbetarnas rättigheter, säger han.

Han vill höja företagsskatter, han säger nej till all form av åtstramning, vill låna till stora investeringar och vill att den brittiska järnvägen ska återförstatligas. Han har under sina 32 år i parlamentets underhus röstat emot partilinjen mer än 500 gånger.

Nu har han fått nästan 60 procent av rösterna i valet till ny partiledare. Det är tre gånger mer än tvåan fick i valet mellan fyra kandidater.

Valet av ny ledare leder Labour tillbaka till 80-talet, innan Tony Blair skapade det han kallade nya Labour och vann tre val i rad genom att föra partiet till höger, mot mitten. 

Det leder också till ett splittrat parti. Tolv skugg-ministrar har sagt att de inte vill ha kvar sina positioner under Jeremy Corbyn.