Regeringen satsar 200 miljoner på sommarlovet

1:36 min

Kommuner ska kunna erbjuda barn gratis aktiviteter på somrarna. I höstbudgeten avsätter regeringen 200 miljoner kronor per år i så kallat sommarlovsstöd. Det berättar Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet, som har fått igenom satsningen i budgetförhandlingarna.

– Det kan vara en kommun där det finns många barn och ungdomar som inte har nån bra aktivitet på sommarlovet. Den kommunen får stöd av staten för att ordna kollon eller för att hjälpa föreningar som har bra verksamhet att ordna dagläger till exempel, säger Jonas Sjöstedt.

– Då kommer många av de barn som är ensamma hemma, som är kvar i sitt bostadsområde under sommaren, som inte har nån sommarstuga, som inte har råd att åka på semester, de kommer att få nåt riktigt fint under sitt sommarlov.

Målgruppen för satsningen, som gäller från nästa år till 2019, är barn mellan 6 och 15 år. Hur pengarna ska fördelas är inte bestämt, men Vänsterpartiet vill att de främst ska gå till kommuner med många fattiga barn. Samtidigt ska alla barn i kommunen kunna delta i aktiviteterna, inte bara de som inte har råd, eftersom det är viktigt att barn från olika miljöer möter varandra, säger Jonas Sjöstedt.

– Det är mindre och mindre så i den svenska skolan, säger han.

Vänsterpartiet krävde i budgetförhandlingarna med regeringen 250 miljoner för den här satsningen, men fick 50 miljoner mindre. Partiet ville finansiera reformen genom att återinföra förmögenhetsskatten, något som regeringen inte velat gå med på.

– Alla reformer i budgeten är finansierade till sista kronan och vi gör det bland annat genom att justera skatten för arbetsgivare när man anställer unga. Men det har varit ett bekymmer under förhandlingarna att regeringen har varit helt ovillig att höja kapitalskatterna och de skatter som går på de allra rikaste i samhället. Där tror jag att vi har en jätteutmaning inför nästa års budgetförhandling, säger Jonas Sjöstedt.