Förklädet - medvetet parodisk musikal på Göta Lejon

1:40 min

Över hela landet den här hösten är det fullt av Sverigepremiärer på helt nya musikaler - sida vid sida med de vanliga som till exempel Cabaret.

I helgen var det första gången vi såg Förklädet - en slags komedi-show-musikal på Göta Lejon i Stockholm med bland andra Björn Kjellman och Maria Lundqvist på scenen.

Handlingen är busenkel och är stolt över att vara det, det är själva poängen att den är enkel och fånig och rent av löjlig... det sägs från scenen hela tiden.

Björn Kjellman är en morsbunden, ensam man som tröstar sig med att spela gamla musikaler från 1920-talet för att roa sig lite. Just idag spelar han upp musikalen Det påstrukna förklädet för oss och återberättar historien och på så sätt får vi rubbet.

De försöker göra något av det svåraste man kan tänka sig. Att göra komik av fånerier. Att göra parodi av något som redan är som en parodi. Att distansera sig till dåtidens fördomar och ändå ha dem kvar. Det liknar det skruvade som Mel Brooks gjort, men det här har inte samma eleganta men överdrivna attack. Så somligt sitter perfekt, somligt är så urbota trist. Somliga dansnummer är tighta, somliga ensemblenummer är musikaliskt en gäspning trots att man försöker och försöker. Det är ju proffs på scenen. Hanna von Spreti (tidigare Lindblad), Rennie Mirro, Kim Sulocki, Ann-Louise Hansson och Pernilla Wahlgren är några utöver de nämnda.

Så tillslut sitter jag där och älskar Björn Kjellmans underbara entusiasm. Han vill verkligen att vi ska tycka om allt - han har lite av samma roll som när han ska kommentera Melodifestivalen. Kunnigt om just ingenting där somliga sånger verkligen är rätt bra och andra rätt - fåniga.