#Flyktvägen

Malmö - första anhalten i det nya landet

3:15 min

Antalet flyktigar som söker asyl varje vecka i Sverige har fördubblats sen i juni. Och i Malmö, där hälften av alla asylsökande ger sig till känna, har trycket på Migrationsverket varit hårdare än vanligt den senaste tiden.

Ekot har besökt den svenska asylmottagnignens allra första anhalt - Migrationsverkets ankomstboende i Malmö som tar emot nyanlända flyktingar dygnet runt, sju dagar veckan.

Med ett "salam aleikum" och ett "välkommen till Sverige" är det unga paret Maruan och Lujein från Syrien formellt registrerade som asylsökande i Sverige. Det tog ett par minuter vid luckan här på Migrationsverkets ankomstboende i Malmö.

Lujein är gravid i femte månaden och de ser båda trötta och slitna ut. Men lättade. Det är bara ett par timmar sedan de kom till Sverige efter veckor av flykt genom Europa.

– Vi är fortfarande i flyktläge, berättar Maruan, fram till nu har vi behövt hålla låg profil, varit jagade och rädda.

– Nu är första gången på länge vi kan slappna av och tänka på framtiden för vår kommande familj, säger han och sneglar på sin gravida fru Lujein som lagt sig på en bänk för att vila.

Allt de äger finns i en liten väska på golvet bredvid honom. Han berättar hur rörd han blev av att höra mannen i luckan hälsa dem på deras modersmål.

– Det hade han inte behövt göra, men han gjorde det ändå, säger han.

På andra sidan luckan sitter Måns.

– Vi försöker hälsa på människor så de förstår en. Vi är bara människor, vi försöker göra så gott vi kan, säger han.

Hur brukar flyktingarna känna sig när de kommer?

– Lättade. Många börjar gråta. De upptäcker att nu har de kommit fram dit de ska.

I entréhallen är det liv och rörelse. De senaste månaden har drygt 3 000 personer per vecka sökt asyl i Sverige, hälften av dem här vid luckan på ankomstboendet i Malmö.

– Vi har verksamhet här sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet. Så det är alltid öppet här, säger Fredrik som är teamchef på ankomstboendet.

Det kommer människor dygnets alla 24 timmar? 

– Ja det gör det och vi tar emot dem när de kommer.

Alla som kommer får en påse med lakan, handduk, tandborste och schampo och en plats i en våningssäng i ett sexbäddsrum. Det är inget överdåd, men det är rent och välorganiserat.

Här bor man tills man hunnit komplettera registreringen vid luckan med en mer omfattande registrering, där man bland annat lämnar sina fingeravtryck. Och tills man fått en plats på ett vanligt asylboende - normalt tar det mellan två och fyra dagar. Varje dag bussar man härifrån sen asylsökande vidare till boenden i nästan hela Sverige.

– Så det är mycket folk i rörelse. Det finns folk som har det som sin arbetsuppgift att få det pusslet att gå ihop. Som säger "nu kan vi skicka så många till det stället" så beställs det bussar så samlas det ihop folk också åks det dit, säger Fredrik.

I matsalen sitter Amina al-Jarra, 21 år från Syrien. Hon tycker att maten på ankomstboendet är bra, men annorlunda. Amina kom hit för tre dagar sedan tillsammans med sin bror Lauwan, som avbröt sina ingenjörsstudier för att fly. Efter tre dagar här är nu båda på väg vidare till ett annat boende, men de vet fortfarande inte vart.

– Men det blir nog i någon liten by någonstans, tror Lauwan.

– Jag vill bara komma fram, lära mig språket snabbt, fortsätta mina studier och börja göra nytta i det här samhället, säger han.