Kjell Hedvall (S) i het debatt om "N-ordet"

8:21 min

Kjell Hedvall (S) tycker det är helt okej att använda ordet "negerboll". Johan Lundberg (V) anser tvärtom att detta är "strukturell rasism".

Det var i en facebook-konversation med vänsterpolitikern Johan Lundberg i Lidköping i helgen som kommunens socialdemokratiske kommunalråd, Kjell Hedvall, gjorde klart hur han ser på ordet "negerboll".

"Du har tydligen rätt att kränka och uttala nedsättande värderingar om mig...Med vilken rätt..Bara för att jag framförde en åsikt..Vi har väl för helvete aldrig haft slavar i Sverige..Dessutom är ordet ett gammalt folklig benämning som överhuvudtaget inget har att göra med rasism.Akademiska dumhuvuden finns det gott om..", skriver Hedvall i konversationen.

Längre ner i tråden fortsätter Hedvall:

"Nu ramlar det in repr för PK maffian som inte ens kan läsa innantill eller förstå det praktiska livet utan håller sig till det teoretiska godset."

– Negerboll har ingenting med rasism att göra... Vanligt folk tycker inte det är något märkvärdigt med detta. Det är bara ett ord, säger Kjell Hedvall i en radiosänd debatt med Johan Lundberg här i P4 Skaraborg.

Johan Lundbergs reaktion:

– Jag är chockad. Det vi pratar om är ett praktexempel på den strukturella rasism som finns i Sverige och som varje dag påverkar 100 000-tals människor.

Kjell Hedvall kontrar:

– Det är bara akademiskt teorigods du håller på med. Det har ingenting med verkligheten att göra som vanligt folk lever i.

Du kan höra debatten i sin helhet i ljudlänken till den här texten.