Vuxna bakom det mesta av biblioteksstöket

2:52 min

Kulturnytt har tittat närmare på verkligheten bakom en av årets stora kulturdebatter, den om bråk och stök på biblioteken. Enligt en enkät som Kulturnytt skickat ut till landets bibliotekschefer har antalet anmälda incidenter av våld, hot och trakasserier ökat på många platser. Men bilden är långt ifrån entydig.

 – Ibland händer det att de slänger böcker på varandra och det låter. De har en tendens att låta lite väl mycket. De tar över rummet och då får man ju rapportera det och kanske ringa efter vaktbolaget som får hjälpa till och köra ut dem. Eller om man får ta kontakt med polisen, det har hänt några gånger och det är väl det största problemet.

Lena Engberg är bibliotekschef i Vårgårda i Västergötland. Hon upplever att det är stökigt och hotfullt flera gånger i månaden och att det har ökat under hennes yrkesliv. Det delar hon med bibliotekschefer i nära femtio andra kommuner.

I Vårgårda handlar det framför allt om att fritidsgården börjat öppna senare, och därför kommer grupper av ungdomar till biblioteket efter skolan.
Lena Engberg igen:

– De hade haft fritidsgård från klockan två på eftermiddagen. Och då upplevde de att det inte fanns någonstans att vara ett tag. Och ungdomarna i Vårgårda vill vara ute och umgås någon annanstans och vill inte sitta hemma. Det är något i kulturen som har ändrat sig här.

När något inträffar ska personalen rapportera det som en incident till sin arbetsgivare. Och om man ska tro landets bibliotekschefer ser det ut att kunna bli fler incidenter av hot, våld och trakasserier i år än förra året. Fram till sommaren handlar det om 630 rapporterade fall, jämfört med 885 under hela 2014. De senaste två åren har över hundra fall lett till polisanmälningar.

De som upplever problem säger att det framför är allt vuxna och inte barn som står för det allvarligare stöket. Det är något som även fackförbundet DIK ser i den enkät med biblioteksanställda som de presenterar på bokmässan nästa vecka.

Karin Linder är förbundsordförande:

– Det kan vara allt från sura gubbar som inte vill betala beställnings- eller förseningsavgift, till psykiskt sjuka eller andra som mår dåligt överhuvudtaget. Det där utpekande av ungdomsgrupper, det stämmer inte.

Men att svenska bibliotek generellt har blivit otryggare finns inget belägg för. En av fyra kommuner säger att de inte har några problem alls med hotfulla besökare.

Umeå är en av de kommuner som de senaste två åren inte har rapporterat några allvarligare händelser. Högljudda ungdomar finns men är en naturligt inslag på en öppen plats. Det tycker bibliotekschefen Ingegerd Frankki.

– Jag tror aldrig att vi kommer att kunna gå tillbaka till tysta bibliotek, vi har ett uppdrag att jobba med skolklasser och barn. Det måste vi acceptera. Sedan måste det också finnas en tyst miljö där man kan plugga och läsa. Det måste hanteras på en lagom nivå.