Falskt svenskt brev i rysk tv

1:31 min

Ett brev skrivet på svenska regeringens brevpapper cirkulerar i rysk tv. I brevet framkommer information som visar att Sverige går Ukrainas ärenden.

Men brevet är en förfalskning, troligtvis med syfte att misskreditera Sverige och Ukraina, enligt experter.

I brevet svarar chefåklagare Tora Holst på en förfrågan till justitieminister Morgan Johansson om att lägga ner den förundersökning om krigsbrott som nu pågår mot en "sverigebaserad person".

Björn Palmertz, expert på informationskrigföring på Försvarshögskolan säger att det här troligtvis är ett sätt för Ryssland att misskreditera Sverige och bilda opinion på hemmaplan om att det pågår en långtgående konspiration mot Ryssland från Väst.

– Sverige har en väldigt speciell position. Vi är Nato-partner, men inte ännu Nato-medlem och har under de senaste åren tagit kraftig ställning mot Rysslands agerande i Georgien 2008, i Krim och östra Ukraina 2014 och även rysk påverkan mot exempelvis Baltikum. Det är klart att då blir vi i större grad en del av ett västerländskt system som Ryssland känner att de vill bygga en mental barriär mot, för att kunna rättfärdiga eventuella aktioner i framtiden eller för att motivera sin befolkning följa den strategi som ledningen har gentemot väst.

Det här brevet publicerades först den första september på en webbsida som registrerades i Pakistan. Vad är förklaringen till det?

– Det här går i linje med en strategi av att släppa den här typen av information med identiteter som är nyskapade på olika forum, som inte har en historik, och därför är väldigt svåra att följa. Man släpper dem på olika geografiska platser, eftersom nätet är tillgängligt överallt. Det gör det svårare att lista ut och analysera var till exempel det här brevet kommer ifrån. Det blir också svårare för en läsare att lista ut vem som står bakom och om det är sant eller falskt, säger Björn Palmertz.

Det här är inte första gången det cirkulerar falska brev adresserade från regeringen. I februari i år cirkulerade ett foto på ett brev som såg ut att vara från svenska regeringen, undertecknat med försvarsminister Peter Hultqvists namnteckning. Då handlade innehållet om att Sverige skulle sälja vapen till Ukraina.