Indier som tillverkar hästsaker till Sverige skadas av jobbet

2:39 min

I Sverige är det populärt att rida på hästar. Men många av de saker som behövs till ridhästarna är gjorda utomlands på fabriker där personalen skadas av sitt jobb.

Klicka på texten för att läsa mer

Personalen skadas
De hästgrejer som vi i Sverige köper kommer ofta från utlandet, särskilt från Indien. Arbetet på fabrikerna i Indien är farligt. Risken är stor att personalens hälsa kan skadas. Reportrar från Sveriges Radios program Kaliber har rest till Indien för att besöka fabriker och prata med arbetare.

Farlig gas
En av arbetarna heter Vikram. Han jobbar vid en maskin som släpper ut farlig gas. Vikram berättar att han har skadats av gasen så att han får svårt att andas. Vikram berättar också att han får en månadslön på 700 kronor i månaden och att han jobbar 12 timmar varje dag.

Kemikalier
De som håller på med ridning behöver många saker till både sig själva och sina hästar. Till exempel behövs sadlar för att kunna rida på hästens rygg och så behövs det träns som hästarna har på huvudet. Många av de här sakerna görs av läder och då används farliga kemikalier för att lädret ska bli mjukt och fungera bra.

Inget skydd
Även när personalen gör saker av metall så använder de starka kemikalier. Det går att skydda sig från kemikalierna, genom att ha masker för munnen, skyddshandskar och andra speciella kläder. Men personalen i Indien saknar ofta sådana kläder och annat skydd. Det såg Sveriges Radios reportar när de besökte flera av fabrikerna nere i Indien.

Hud, andning och ögon skadas
Reportrarna pratade också med en läkare i Indien. Läkaren berättade att de som arbetar på fabrikerna för hästgrejer ofta får allvarliga sjukdomar. En del får skador i huden eller svårt att andas. Det är också vanligt att de som arbetar med läder får en sjukdom i ögonen som kan göra dem blinda.

Har dålig kontroll
De svenska företag som köper hästgrejerna från Indien är bland annat Biltema, Globus och Hööks Hästsport. De företagen har lovat att de bara ska köpa från sådana fabriker där personalen har det bra och kan arbeta säkert. Men de har inte kontroll på allt som görs. Det säger Joachim Höök på Hööks hästsport:
- Det är ett ganska litet bolag som inte har så stora resurser så det är klart att det inte går att kontrollera alla underleverantörer och leverantörer fullt ut, säger Joachim Höök som är chef på Hööks hästsport.