"En slående undersökning av maktens väsen"

2:03 min

Författaren, dramatikern och regissören Malin Axelsson är sedan i år ny konstnärlig ledare på radioteatern - dessförinnan var hon konstnärlig ledare och chef för Ung scen/öst. Nu romandebuterar Malin Axelsson med boken "Anropa" och Kulturnytt gav den till Kristina Lindquist, kulturchef på Uppsala nya tidning.

"När jag tittat dem i ögonen, låst dörren, tagit med mig nyckeln, har jag känt att... det är som att stänga in människor."

Det är bara att hålla med schimpansforskaren som intervjuades i DN häromåret. Vid den tunna gränsen mellan arterna öppnas ett existentiellt bråddjup, som ständigt tycks tvinga konstnärer och författare tillbaka till apornas planet.

Luden primat knackar på

I Malin Axelssons debutroman "Anropa" knackar en luden primat på dörren iklädd hatt och cigarr, och sedan är de plötsligt överallt, som en oklar närvaro på gatorna.

Tre honor på olika sidor om människogränsen står i centrum för berättelsen, om man nu kan tala om en sådan.
Här finns författaren, hon som som bor på ett skräpigt hotellrum och lever i ett slags undantagstillstånd: "Jag är ett plockepinn som ramlar ut i stadsdelen".
Här finns den heliga Maria som skriver små krönikor om soulmusik och matlagning. Och här finns apan Baby - instängd och olycklig. Över dem svävar tidningsmännen från tidningsskrapan, de som utgör stadens och livets maktbas.

Berättar undergångens historia

Tematiken känns igen från dramatikern Axelsons övriga produktion, inte minst upproret mot den uppbyggliga feelgood-feminismen: Det här är en författare som tar sig rätten att berätta undergångens historia. I insprängda passager meddelas välbekanta instruktioner till kvinnokönet: Plocka ögonbrynen, undvik parker och bli för fan inte våldtagen och hackad i bitar på vägen hem.

I romanformen blir Malin Axelssons stilistik med sina drag av språkmaterialism mer synlig, mer konkret. Det är bokstäver som plötsligt växer över boksidan, flyttade marginaler, kalligram, sms-svenska och metainformation om att "de" har redigerat bort ett stycke.

"Anropa" är en roman som kan beskrivas som en pågående eruption och ett flödande förlopp i böljande uppbyggnad. Den är ingen direkt njutbar läsupplevelse, men absolut en slående undersökning av maktens väsen.