Båtar som ska skrotas hämtas snart på beställning

1:51 min

Ring in eller beställ via webben så hämtas din trasiga gamla båt och körs till en uppsamlingsplats i Östergötland inför färd till skroten. Det kan bli verklighet inom kort.

Tre uppsamlingsplatser planeras i Östergötland och ett tjugotal i hela landet.

Det saknas idag ett rikstäckande system för båtskrotning, och de möjligheter till skrotning som finns kostar en del pengar och utnyttjas mest av försäkringsbolag, enligt uppgift från båtvarv i länet.

Men nu kan ett alternativ snart vara klart, kanske redan nu i höst. Företaget Båtskroten som finns utanför Stockholm, båtbranschens riksförbund Sweboat och företaget Stena Recycling håller på att starta tjänsten Båtretur.

Ring eller beställ via webben och betala - så hämtas båten och körs till närmsta uppsamlingsplats för att senare skickas vidare för återvinning.

Och tre av de föreslagna tjugotalet uppsamlinsplatserna i landet för båtar som ska skrotas finns i Motala, Valdemarsvik och Norrköping. Än är allt inte helt klart men Mats Eriksson på Sweboat tror på att behovet finns.

– Det kommer sakta men säkert bli något som blir stort och väldigt viktigt, att vi tar hand om gamla båtar på rätt sätt. Detta är branschens sätt att ta ansvar för det, säger Mats Eriksson.

Enligt organisationen Håll Sverige rent så finns i landet omkring 100 000 båtar i som snart behöver skrotas. De flesta är uttjänta plastbåtar, en del med motorer som kan läcka miljöfarliga ämnen om båtarna bara överges.