Camping redo att ta emot flyktingarna

1:30 min

På Lysingsbadets camping i Västervik tar man för fjärde året emot 250 asylsökande som får bo i stugor över vintern. De första anlände i går.

Tillströmningen av asylsökande till Sverige är mycket stor just nu och Migrationsverket letar febrilt efter boende till alla.

Campingens vd Gunnar Boman visar en av de större stugor där asylsökande får bo och som Migrationsverket hyr. Det är ett lite större rum med bäddsoffa, ett matbord och litet kök, ett badrum och två små sovrum med våningssängar. I en sådan här stuga kan en familj på fem personer bo.

– Vi gör precis som vi gör för våra andra gäster och ser till att allt är rent och snyggt tills de kommer, säger Gunnar Boman.

Men skillnaden mot om en vanlig campinggäst skulle hyra stugan är att de här familjerna eller personerna måste bo här i flera månader, kanske ända till våren i väntan på en mer permanent placering.

För den som anländer ensam betyder det att man delar boende med människor man inte känner.

Det är 60 små röda stugor som ligger vackert inbäddade i den grönska som fortfarande finns. Campingen har fler stugor, men känner i nuläget att man inte kan avvara fler, trots att Migrationsverket frågat. Men Gunnar Boman säger att många är bokade och andra är inte lämpliga att bo i under vintern.

Dessutom vill man inte att asylboendet ska bli för stort, det ska fungera bra också. Det har det hittills gjort. I fyra år har man hyrt ut stugorna till Migrationsverket och de som få bo här har varit tacksamma.

– De flesta är väldigt tacksamma när de kommer till oss. Sedan kan det vara jobbigt att bo med okända människor, men jag tror att de är vana vid så dåliga förhållanden att allt annat är mycket bättre.

Migrationsverket ger de asylsökande lakan och campingen står för sängkläderna. I övrigt får de klara sig mestadels själva och det innebär att det första de gör är att skaffa mat.

– De går och handlar. Då har de fått sin dagpenning. Hela tanken när man bor här är att man sköter sig själv.

Men en sak har Lysingsbadet bestämt att göra i år som man inte gjort tidigare: att upplåta ett dagrum på campingen med lite aktiviteter för de asylsökande så att de inte alltid bara behöver vara i stugorna.

Gunnar Boman hoppas att också Migrationsverket, om de mäktar med det, kan göra mer för de boende. Han hoppas också att föreningslivet kommer visa sig och bjuda in till sina verksamheter.