I Arktis samlas gifterna

Arktis fåglar fortsätter att minska i antal

1:43 min

För fjärde sommaren i rad ligger antalet vittrutar på Svalbard på samma rekordlåga nivå. En kombination av miljögifter, mindre föda och klimatförändringar tros ligga bakom minskningen av arktiska arter.

På Björnön, den sydligaste av öarna som tillhör Svalbard, häckar miljoner fåglar om sommaren. Då passar även forskare på att räkna dem. Inventeringarna har utförts sedan 1980-talet. Sedan dess har det varit en nedåtgående trend för de arktiska arterna.

Särskilt dåligt går det för vittruten, som för fjärde sommaren i rad ligger på rekordlåg nivå med bara 500-600 häckande par. I fåglarna hittar forskarna höga halter av organiska miljögifter, som transporteras hit med luft- och havsströmmar från mer tätbefolkade delar av världen.

Forskarna upptäcker hela tiden nya gifter.

– Det betyder att sjöfåglarna i Arktis är utsatta för en cocktail av många miljögifter, berättar Geir Wing Gabrielsen som är professor i ekotoxikologi vid norska polarinstitutet.

Men forskarna tror inte att det bara är miljögifterna som ställer till stora problem för fåglarna. I stället  beror nedgången av arktiska sjöfåglar på flera negativa faktorer som nu drabbar dem samtidigt. Även klimatförändringar och  förändringar i havens ekosystem har lett till sämre tillgång till föda.

– De är utsatta för näringsbrist, vilket betyder att de går ner i vikt. Då får man en extra effekt i och med att miljögifterna frigörs vid fettförbrukning och går ut i kroppen. Det är en samverkan. Multistress kallar vi det. Tillsammans med klimatförändringarna kan detta förvärra situationen för djuren.

Mer om både fåglar och miljögifter i Arktis handlar kan man höra i miljöprogrammet Klotet idag klockan 13.35