Ystad

De kombinerar friluftsliv och matte

2:58 min

Marietorps naturskola i Ystad firar 15 år. Då byter eleverna sitt vanliga klassrum, mot ett uteklassrum.

På naturskolan smälter man ihop natur och friluftsliv med med de vanliga skolämnena - som matte, svenska och slöjd.

– Vi har ett vackert uttryck inom utomhuspedagogiken som heter sinnlig erfarenhet och boklig bildning, att det ska ett varvande mellan praktiskt och teoretiskt arbete, säger Caroline Persson, verksamhetsledare på Naturskolan.

Marietorps naturskola ligger bakom en trädridå en bit från väg 9 i närheten av Nybrostrand. Den här morgonen är klass åtta från Norreportsskolan här.

– Vi ska typ bygga vindskydd, sen ska vi bygga stormkök, ja och sen ska vi typ äta och så, säger Chantelle Moniz en av eleverna på Norreportsskolan. 

Li Throbäck, idrottslärare och klassföreståndare, tycker att det här är ett utmärkt tillfälle för eleverna att få komma ut. 

– Det är så fina möjligheter här ute på Marietorp, här är allting och Hans och Caroline är proffs här, de tar hand om de stora bitarna och jag kan gå runt och titta och prata med dem och vara med dem, det är så sällan man får den chansen, annars brukar man ju själv hålla i undervisningen hela tiden.

Det finns ett 90-tal naturskolor runt om i landet, berättar verksamhetsledaren på Marietorp, Caroline Persson. En tanke med utomhuspedagogiken är platsens betydelse för lärandet.

– Vi kan bara ta en sådan enkel sak som när vi har ekologitema och jobbar mycket med fotosyntesen, att det inte bara är en formel man skriver på tavlan i skolan, utan att man får prata om den, vara ute i skogen och titta på de gröna bladen, att de får smaka på fotosyntesen, känna på den, lukta på den att de får jobba praktiskt med den, att på många olika sätt man får in lärandet.

* Naturskolan drivs av kommunen och firar 15-årsjubileum med öppet hus onsdag eftermiddag.