Caravanserai i Gävle syr åt Ida Sjöstedt

1:38 min

När Abdulnaser Aljaser besökte Arbetsförmedlingen för första gången för tre år sen sa de att hans yrke som skräddare knappt finns kvar i Sverige. Men idag syr han bland annat åt kända svenska designern Ida Sjöstedt.

Det hela började som ett projekt som Pia Lundström förde fram till Arbetsförmedlingen i Gävle. Hon hade lång erfarenhet av integrationsarbete i bland annat Södertälje och ville fånga upp de hantverkare som kommer till Sverige. 

– Syftet är ju här att man ska få en chans att visa upp sin hantverkskompetens och göra det så tidigt som möjligt när man har kommit till Sverige. Och att det ska finnas då den här geografiska platsen, Caravanserai, som är då det huset, handelshuset, där vi ska kunna mötas, säger Pia Lundström som är ansvarig för projektet. 

Och i det huset finns det personer med olika skräddare bakgrund berättar Pia. Allt från de som jobbat inom produktion i Grekland till de som har arbetat med haute couture. En av de är Mhd Aljaser som kom till Sverige för bara 8 månader sen. Han har tidigare arbetat för den libanesiske stjärndesignern Zuhair Murad som bland andra klätt kändisar som Jennifer Lopez, Kim Kardashian och Taylor Swift.

Abdulnaser Aljaser, som är bror till Mhd Aljaser, jobbade som skräddare i Damaskus i Syrien innan han kom hit. Och han är glad för att kunna fortsätta sitt yrket i Sverige. Och på frågan om hur det kom sig att han började sy från allra första början är svaret enkelt: 

– Min pappa sa att i det här yrket behövs det inte mycket grejer. Bara en sax och en maskin. 

Hör en längre intervju med Pia Lundström nedan där hon berättar mer om Caravanserais arbete och den speciella ytskiktsputs från Marocko, tadelakt, som numera finns i Gävleborg.