Fler incidenter på Stockholms bibliotek

1:43 min

Stockholms bibliotek har under första halvåret i år har rapporterat lika många incidenter av våld, hot och trakasserier som under hela förra året.

– Det är svårt att säga om det verkligen blivit många fler incidenter eller om vi har blivit bättre på att rapportera, säger stadsbibliotekarie Katti Hoflin.

Katti Hoflin menar att ökningen kan vara ett resultat av att personalen blivit bättre på att faktiskt anmäla det som händer.

Samtidigt svarar hon i enkäten att det samlade stöket på biblioteken i Stockholm har ökat. Mest drabbade är biblioteken i innerstan, säger hon. 

– Ja, min upplevelse är kanske att det har ökat. Men jag måste få återkomma och analysera, har det ökat och vad beror det på och så vidare.

I våras stängde Hässelby villastads bibliotek tidigare och började ta in vakt efter att arbetssituationen blev ohållbar. Det blev också startskottet för en kulturdebatt om arbetsmiljön på folkbiblioteken.

Einar Ehn är bibliotekarie i stadsdelen Hässelby-Vällingby. Han tror inte på teorin om att personalen har blivit bättre på att anmäla. Det är ett omständligt system som gör tröskeln hög.

– Så att ofta går det fem incidenter på varje rapport i regel.

Einar Ehn tycker att det har blivit lugnare på biblioteket i Hässelby än det var i våras, då en grupp i åldrarna 10-30 bråkade och skrämde bort andra besökare. Men det betyder inte att problemet är borta, säger han, bara att de tillfälligt har lämnat biblioteket.

Han önskar att debatten hade handlat mindre om tysthetsnormen på bibliotek än om kriminaliteten som på sikt hotar bibliotekens integritet.

– Det är ju inte som att vi grinar över att trivselreglerna inte följs utan att vi ser problem i samhället, att det är ungdomar och barn som driver planlöst och som hamnar i famnen på 25-30-åriga kriminella män. Bibblan är bara ett lackmuspapper där allt det här syns.

Biblioteken ska inte vara rädda för att skrämma bort besökare genom att markera mot våld och stök, säger Einar Ehn. Han vill se en nolltolerans mot stök.

– Jag värnar hellre om dem som vi skrämmer bort genom att välkomna den typen av beteende.